Slika pijanih prinčeva dostigla cenu od 40 miliona evra

© AP Photo / Vincent YuSvitak „Pet pijanih prinčeva se vraćaju na konju“
Svitak „Pet pijanih prinčeva se vraćaju na konju“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svitak star 700 godina pod nazivom „Pet pijanih prinčeva se vraćaju na konju“, dostigao je sumu od blizu 40 miliona evra na aukciji u Hongkongu.

Svitak je dugačak dva metra, a napravio ga je Ren Renfa, kineski dvorski umetnik iz doba Juan dinastije, piše „Gardijan“.

Na papirusu su oslikani prinčevi kako jašu sa četvoricom pomoćnika, a jedan od prinčeva je Li Longđi, koji je kasnije postao car u Tang dinastiji.

Ovaj dragoceni predmet deo je imperijalne kolekcije i sadrži kolekciju pečata, uključujući i one koje su imali kineski carevi.

Slika Kloda Monea - Sputnik Srbija
Veštačka inteligencija prepoznaje da li je slika falsifikat

Pre 98 godina, svitak „Pet pijanih prinčeva“ bio je u posedu Pu Jija, poslednjeg kineskog cara, nakon pada dinastije King.

Početna cena na aukciji je bila 10 miliona evra, a 21 slika Rena Rende čuva se u brojnim muzejima ili su u privatnom vlasništvu kolekcionara.

Sali Fong, stručnjak za kinesku umetnost u aukcijskoj kući „Sotbi“ kaže da svitak prikazuje prinčeve u vreme dok su bili veoma srećni.

„Onda su se napili i došli kući. Jedan od te petorice prinčeva je postao car. Upravo je on na ovoj slici oslikan kako može da izdrži pijanstvo i da se vrati kući sa ostalim prinčevima“, pojasnila je Fongova, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala