Situacija u zemlji dostigla kritičnu tačku: Predsednik Kirgizije izneo uslov za ostavku

© AFP 2023 / VYACHESLAV OSELEDKOProtesti u Kirgiziji
Protesti u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kirgizije Soronabaj Ženbekov izjavio je da je spreman da napusti mesto lidera države nakon što budu postavljeni zakoniti rukovodioci organa izvršne vlasti i nakon što zemlja krene putem zakona.
„Treba da što pre vratimo aktuelnu situaciju u pravne okvire. Nakon što budu postavljeni zakoniti rukovodioci organa izvršne vlasti i zemlja krene putem zakona, spreman sam da podnesem ostavku sa mesta predsednika Kirgizije“, rekao je Ženbekov, saopštila je njegova pres-služba.

Prema njegovim rečima, nikakva dužnost nije iznad integriteta države, jedinstva naroda i mira društva.

Ženebkov je dodao da je politička situacija u zemlji dostigla kritičnu tačku.

„Rezultati izbora za parlament su poništeni. Sada treba da se zakažu novi parlamentarni izbori. Odluku o tome će doneti CIK. Te mere će smanjiti trenutnu političku napetost. Pozivam sve političke snage da očuvaju mir i spokoj u zemlji, da ne dele narod i ne unose raskol u društvo. Neka svevišnji podari mudrost i strpljenje svim političkim snagama“, smatra predsednik.

Ranije je saopšteno da je parlament Kirgizije pokrenuo postupak opoziva predsednika Soronbaja Ženbekova. Nakon toga je Ženbekov razgovarao sa novim predsednikom skupštine o impičmentu. Tokom razgovora dotakli su se pitanja impičmenta o čemu je bilo reči u parlamentu i predsednik je naglasio da je za njega sada najvažniji zadatak - vratiti situaciju u pravnu ravan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala