Ruski naučnici otkrili kako se leče složeni oblici raka

CC0 / Pixabay / Kancer
Kancer - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta Moskovskog inženjersko-fizičkog instituta (NINU MIFI) imaju jedinstven pristup u razvoju metoda koje će pomoći u lečenju složenih oblika raka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki peti muškarac i svaka šesta žena pre ili kasnije obole od raka. Zahvaljujući istraživanjima naučnika, danas se mogu lečiti i najteži oblici ove bolesti, kao što su rak jetre, želuca i mozga.

Fotodinamička terapija (FDT) je jedna od najefikasnijih i najsigurnijih metoda lečenja karcinoma, smatraju stručnjaci NINU MIFI. Koristi se u borbi protiv malignih tumora kože, jetre, pluća, mozga, mokraćnih kanala i organa gastrointestinalnog trakta.

FDT princip je zasnovan na upotrebi fotosenzibilizatora, supstanci koje povećavaju fotosenzibilnost bioloških tkiva. U pripremnoj fazi terapije, fotosenzibilizator se akumulira u tkivu tumora. Uticaj lasera ​​na žarišta pokreće proizvodnju aktivnih vrsta kiseonika u ćelijama tumora, usled čega dolazi do njihove nekroze, apoptoze ili do prestanka ćelijskog ciklusa, a zatim počinje njihova aktivnost u „zdravom“ obliku.

© Depositphotos.com / VitanovskiĆelije raka u telu čoveka
Ruski naučnici otkrili kako se leče složeni oblici raka  - Sputnik Srbija
Ćelije raka u telu čoveka

Tačnost pre svega

Glavni problem u lečenju karcinoma FDT metodama je poteškoća u određivanju granica tumora. Posledica su nepotpuna obrada ćelija karcinoma, što dovodi do ponovne pojave bolesti.

Naučnici NINU MIFI napravili su jedinstven endoskopski video-fluorescentni sistem, koji omogućava vizualizaciju žarišta akumulacije fotosenzibilizatora u teško dostupnim delovima glave i vrata.

Sistem je jedinstven po tome što tokom operacije omogućava jasno definisanje granica neoplazmi u kojima se akumulira fotosenzibilizator, kao i količinu njegove koncentracije u tkivima, navode naučnici.

Naučnice Emanuel Šarpantjer i Dženifer Daudna - Sputnik Srbija
Dve naučnice dobitnice Nobelove nagrade za hemiju zbog razvoja u genetskom inženjeringu
„Precizno definisanje granica tumora presudno je za efikasno lečenje. Intraoperativna fluorescentna dijagnostika omogućava da se to postigne. Na ovaj način povećava se efikasnost FDT i povećava broj oporavljenih pacijenata sa rakom glave i vrata“, objasnio je šef Odeljenja za laserske mikro, nano i biotehnologije Instituta za inženjersko-fizičku biomedicinu NINU MIFI, profesor Viktor Lošenov.

Fluorescencija se ovom metodom javlja pomoću crvenog lasera. U crvenom opsegu spektra, kako su objasnili naučnici, apsorpcija i rasejanje svetlosti u biološkim tkivima je minimalno, što povećava dubinu prodiranja i tačnost analize.

Kako spasiti jetru?

Najteže od svih organa je lečenje jetre. Kroz nju se, kako su objasnili naučnici, većina fotosenzibilizatora uklanja iz tela, tako da jetra pacijenta sadrži veliku količinu ovih supstanci, što u velikoj meri komplikuje tačnu identifikaciju patoloških ćelija.

Ćelije raka napadaju imuni sistem čoveka - Sputnik Srbija
Naučnici pronašli „Trojanca“ koji ćelije raka tera da se samouništavaju

Analizirajući spektralna i fluorescentna svojstva tkiva hepatobilijarnog sistema divlje svinje, čija su optička svojstva bliska ljudskim, specijalisti MIFI su razvili novu metodu za kvantitativnu procenu koncentracije fotosenzibilizatora u tkivima žuči.

„Prilikom istraživanja unutrašnje fluorescencije tkiva jetre mi smo poboljšali metode spektralne i video fluorescentne dijagnostike malignih tumora nastalih u ovom organu. To je omogućilo razvoj pristupa lečenju karcinoma jetre FDT metodama“, rekao je saradnik instituta Kanamat Efendijev.

Briga o želucu

Još jedno područje koje se razvija na NINU MIFI je spektralna i video-fluorescentna dijagnostika karcinoma želuca. Upotreba FDT u ovoj oblasti posebno obećava zbog velike složenosti hirurške intervencije.

Polomljena cigareta - Sputnik Srbija
Sve je popularniji među mladima, jeftin je i izaziva rak: Šta je „snus“?

Spektroskopsko ispitivanje sluznice želuca pomoću nove tehnike omogućilo je otkrivanje tumora na dubini od tri do četiri milimetra, što je dvostruko više od njegovih analoga. Ključni elementi tehnike su jedinstveni endoskopski sistem video fluorescencije i 5-ALK fotosenzibilizator.

„Istraživanja su pokazala da se spektralna i video-fluorescentna analiza pomoću 5-ALK mogu preporučiti kao metode ekspresne dijagnostike, uključujući ranu dijagnozu raka želuca, kao i za procenu širenja tumora i prepoznavanje žarišta karcinoma tokom laparoskopije“, rekao je hirurg-onkolog sa Instituta za klasternu onkologiju „Levšin“ sa Univerziteta Sečenov Artem Širjaev.

Klinička ispitivanja novih metoda su sprovedena na Institutu za klasternu onkologiju „Levšin“ na Univerzitetskoj kliničkoj bolnici br. 1 Univerziteta „Sečenov“. Metode i oprema za FDT i fluorescentnu dijagnostiku su razvijeni u NINU MIFI i kako su primetili tvorci metode, već se aktivno primenjuju na mnogim klinikama u Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala