Rusija: Varšava ignoriše interese evropskih potrošača i podriva energetsku bezbednost Evrope

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaStroitelьstvo gazoprovoda "Severnый potok-2" v Leningradskoй oblasti
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva žali što Varšava ignoriše interese evropskih potrošača i podriva energetsku bezbednost Evrope, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući odluku poljske antimonopolske agencije da kazni „Gasprom“ zbog „Severnog toka 2“.

„Očigledno se radi o još jednom politički motivisanom pokušaju vršenja pritiska na ruskog izvoznika gasa, koji dugi niz godina pouzdano snabdeva evropske potrošače prirodnim gasom“, smatra Zaharova.

Prema njenim rečima iza takve odluke stoji želja da se ugodi Vašingtonu na račun sredstava Evropske unije i vrši pritisak na kompanije drugih zemalja kako bi se sprovela ideja o formiranju alternativnog čvorišta za američki tečni prirodni gas.

„Izaziva žaljenje to što Varšava, u trci za sopstvenim, koristoljubivim ciljevima, u potpunosti ignoriše principe poštene konkurencije i interese evropskih potrošača, u suštini, podrivajući evropsku energetsku i ekološku bezbednost“, rekla je ruska diplomata.

Operator gasovoda „Severni tok 2“, kompanija „Nord strim 2 AG“, sa svoje strane, saopštila je da će gasovod doprineti povećanoj konkurenciji na tržištu gasa u EU.

„Gasovod 'Severni tok 2' usmeren je na povećanje pouzdanosti isporučivanja gasa za celo energetsko tržište Evropske unije i doprinosiće razvoju likvidnijeg, međusobno povezanijeg i konkurentnijeg tržišta gasa u Evropi“, saopštila je kompanija.

Operator nije želeo da komentariše odluku poljske antimonopolske agencije koja se tiče akcionara i investitora projekta „Severni tok 2“.

Ranije je poljska antimonopolska agencija UOKiK saopštila da je kaznila rusku kompaniju „Gasprom“ sa oko 7,6 milijardi dolara zbog „Severnog toka 2“, a evropske partnere na projektu sa 61 milion dolara. Takođe je saopšteno da su partneri „Gasproma“ koji rade na projektu izgradnje gasovoda obavezni da u roku od 30 dana raskinu sporazume o finansiranju izgradnje gasovoda.

„Gasprom“ je saopštio da se ne slaže sa odlukom poljskog regulatora i da će obavezno uložiti žalbu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala