Putin pozvao na prekid vatre u Nagorno-Karabahu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre u Nagorno-Karabahu iz humanitarnih razloga kako bi dve strane razmenile tela poginulih i zarobljenike.

„Posle čitavog niza telefonskih razgovora s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom predsednik Rusije je pozvao na prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, iz humanitarnih razloga, a s ciljem razmene tela poginulih i zarobljenika“, saopštio je Kremlj.

Putin je, takođe, pozvao šefove diplomatija dve zemlje da dođu u Rusiju 9. oktobra na konsultacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Rusija je, uz Francusku i Ameriku, kopredsedavajuća Minske grupe OEBS koja se bavi regulisanjem pitanja Nagorno-Karabaha. Lideri tri zemlje su nedavno usvojili zajedničku izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Oni su pozvali na hitno okončanje borbenih dejstava i na obnavljanje pregovora bez preduslova. 

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala