Protest ispred vile milijardera: „Mi smo ga učinili najbogatijim“ /video/

© AFP 2023 / Manjunath KiranGlava i osnovatelь internet-kompanii Amazon.com Džeff Bezos
Glava i osnovatelь internet-kompanii Amazon.com Džeff Bezos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sadašnji i bivši radnici kompanije „Amazon“ i aktivisti za radnička prava protestovali su pred skupocenom vilom osnivača i direktora te kompanije Džefa Bezosa. Tražili su više plate, bolje povlastice i strožu zaštitu na radu u skladištima te kompanije, prvenstveno od zaraze virusom korona.

Protest je održan pred vilom vrednom 165 miliona dolara, na Beverli Hilsu u Kaliforniji.

Stotinak bivših radnika i aktivista došlo je pred raskošno imanje koje je Bezos kupio ranije ove godine od poznatog osnivača diskografske kuće „Geffen Records“ i filmskog studija „DreamWorks“ Davida Gefena.

Protest predvodio radnik koji je otpušten nakon što je organizovao protest

Protest je organizovalo udruženje Kongres esencijalnih radnika, koju je pak osnovao bivši radnik „Amazona“ Kristijan Smols, koji je otpušten u marta, nakon što je javno progovorio protiv radnih uslova i organizovao proteste.

​Iako Amazon tvrdi da je Smols otpušten jer je protestom prekršio njihove mere karantina, interni dokument, koji je u međuvremenu procureo, a koji je napisao advokat „Amazona“ David Zapolsky, opisuje Smolsa kao crnca koji „nije pametan niti dobro artikulira“.

U dokumentu se preporučuje da se upravo Smols učini glavnom metom borbe „Amazona“ protiv sindikalnog organiziranja svojih radnika, prenosi portal „B92“.

Mi smo ga učinili najbogatijim čovekom na svetu

Na protestu su skandirali Bezosovo ime i slogane „bez pravde nema mira“ i „ako ne dobijemo, gasimo je (kompaniju)“. Smols je u govoru na pozvao ljude da otkažu pretplatu na streaming-servis „Amazon Prajm“ u solidarnosti sa radnicima.

„Ne treba vam Džef Bezos. Mi trebamo njemu. Mi smo ga učinili najbogatijim čovekom na svetu“, poručio je Smals radnicima.

Radnici su na protestu zahtevali besplatnu socijalnu zaštitu za decu radnika, zdravstveno osiguranje i deonice za radnike, minimalnu plata od 30 dolara po satu i zatvaranje skladišta u kojima je izbila zaraza covida-19, piše portal „Vajs Njuz“.

​Takođe su tražili vraćanje dodatka na platu za rizik od zaraze u iznosu od 2 dolara po satu do kraja pandemije, što je „Amazon“ ukinuo krajem juna.

Bezos nije samo najbogatija osoba na svetu, prema Forbsovoj top-listi najbogatijih, već i prvi milijarder čije je bogatstvo premašilo vrtoglavi iznos od 200 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala