Presuda Stanišiću i Simatoviću u prvoj polovini 2021. godine

© AP Photo / Martijn Beekman, PoolBivši šef državne bezbednosti Jovica Stanišić i bivši paravojni lider Franko Simatović u Hagu
Bivši šef državne bezbednosti Jovica Stanišić i bivši paravojni lider Franko Simatović u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred Mehanizmom za krivične sudove u Hagu danas je okončano saslušanje svedoka na ponovljenom suđenju nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a sudsko veće je najavilo objavu prvostepene presude za prvu polovinu naredne godine.

Poslednjih pet svedoka odbrane saslušano je od 1. septembra do danas, 8. oktobra i to u prilagođenoj sudnici sa pojačanim merama zaštite od virusa kovid 19, prenosi Tanjug.

Presedavajući sudija Burton Hal sa Bahama, najavio je da će konačni predlozi dokumentovanih dokaza biti podneti 2. novembra, a završni pretresi održani 26. februara 2021. godine.

Završne reči tužilaštva i odbrane planirane su za poslednju nedelju marta, dok se objava prvostepene presude očekuje prvoj polovini sledeće godine, saopšteno je večeras iz Mehanizma.

Podseća se da je ovo prvo ponovljeno suđenje održano pred Mehanizmom, koji je nasledio Haški tribunal.

Stanišić, bivši zamenik načelnika i načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, i Simatović ranije zaposlen u Drugoj upravi DB-a Srbije, optuženi su da su sa ih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995.

Sudsko veće Haškog tribunala utvrdilo je da Stanišić i Simatović ne mogu biti krivično odgovorni za zločine za koje su optuženi, pa ih oslobodilo svih optužbi.

Po žalbi haškog tužioca, 15. decembra 2015. godine, Žalbeno veće Tribunala ukinulo je ovu prvostepenu presudu i naložilo ponovno suđenje.

Ponovljeno suđenje započelo je pred Mehanizmom 13. juna 2017. uvodnom rečju tužilaštva.

Tokom procesa saslušan je 51 svedok tužilaštva i 29 svedoka za obojicu optuženih, navodi se u saopštenju Mehanizma.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala