Predizborna retorika: Rusija o povlačenju američkih trupa iz Avganistana

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo/Lt. Chad A. Dulac / Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu
Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave američkog lidera Donalda Trampa o smanjenju kontingenta u Avganistanu liče na predizbornu retoriku, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan i direktor Drugog departmana Azije u okviru Ministarstva spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.
„To liči na predizbornu retoriku i najverovatnije je da Tramp želi da pokaže svojim glasačima da on ispunjava svoja ranija predizborna obećanja“, rekao je Kabulov.

Prema njegovim rečima, SAD sada zaista imaju mogućnost da realizuju to smanjenje. Pored toga, dodao je da prisustvo američkih kontingenata u Avganistanu ne poboljšava u velikoj meri situaciju na terenu.

„Nema nikakvih problema sa time. Koji je smisao njihovog prisustva? Zar je situacija na terenu postala bolja? Samo je gora“, rekao je Kabulov.

Mirovni pregovori avganistanske vlade i Talibana u Dohi - Sputnik Srbija
Pregovori o Avganistanu – još jedan poen za Trampa ili istinski mir

Ranije je Tramp izjavio da bi sve američke vojne jedinice u Avganistanu trebalo da se vrate kući do Božića. On je to rekao nekoliko sati nakon što je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost rekao da će Vašington smanjiti broj svojih vojnika u Avganistanu na 2.500.

S tim u vezi, lider SAD je na Tviteru napisao: „Preostali mali broj hrabrih muškaraca i žena koji služe u Avganistanu trebalo bi da se vrate kući do Božića“.

Mirovni sporazum između SAD i talibana

Sjedinjene Američke Države i talibani su krajem februara u Kataru potpisali prvi mirovni sporazum nakon više od 18 godina rata, koji predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuafganistanskog dijaloga nakon dogovora o razmeni zarobljenika. Američka vojska je, u okviru tog sporazuma, napustila pet baza u Avganistanu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala