ODKB: Mešanje Turske u sukob u Nagorno-Karabahu bilo bi destruktivno

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaODKB: Mešanje Turske u sukob u Nagorno-Karabahu bilo bi destruktivno
ODKB: Mešanje Turske u sukob u Nagorno-Karabahu bilo bi destruktivno - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti Stanislav Zas kaže da bi mešanje Turske u konflikt u Nagorno-Karabahu bilo destruktivno. Pozicija ODKB biće oprezna kako se ne bi naškodilo procesu rešavanja tog probmema, rekao je on.
„Verujem da do toga neće doći. Bilo kakvo mešanje trećih strana u taj proces je destruktivan... Obratite pažnju na izbalansiranu poziciju ODKB u tom konfliktu, veoma opreznu, a to se radi s ciljem da se ne naškodi pregovaračkom procesu. Smatramo da sve zemlje treba da se pridržavaju tog stava, uključujući Tursku“, rekao je Zas.

On je tako odgovorio novinarima na pitanje da li će ta organizacija preduzeti nešto u slučaju otvorenog mešanja Turske u sukob u Nagorno-Karabahu.

ODKB, kako je rekao, ne pozdravlja postupke ni Turske ili bilo kojih trećih zemalja ako oni izlaze iz okvira normalizacije situacije i rešavanja problema.

Podsetio je da Povelja ODKB predviđa uključivanje u neki konflikt u slučaju da postoji realna opasnost po celovitost neke zemlje-članice.

Zas kaže i da organizacija ne razmatra usvajanje nekih dodatnih mera zbog prebacivanja stranih boraca u Nagorno-Karabah.

„Za sada odluka o nekim barijerama ili uvođenju nekih dodatnih mera u cilju borbe protiv prebacivanja boraca iz Sirije ili drugih zemlja“, rekao je on.

Navodi da to pitanje predstavlja izazov.

„Teško je u ovom trenutku proceniti u kom obimu se oni prebacuju u zonu konflikta. Očigledno, to se dešava. Tamo se pojavljuju borci, plaćenici. To, naravno, nije od koristi. To predstavlja određeni izazov ne samo za strane uključene u sukob, nego i za druge“, kaže Zas.

 

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan neće napasti ciljeve u Jermeniji. Kako kaže, u Bakuu nemaju teritorijalne pretenzije prema Jerevanu.

„Uveren sam da takvog razvoja situacije neće biti. Prvo zbog toga što su azerbejdžanske vlasti isticale da nemaju teritorijalne pretenzije prema Jermeniji i da ne posežu za njenim suverenitetom. Drugo, tamo ima dovoljno zdravog razuma i odgovornosti prema sopstvenim narodom“, rekao je Zas u intervjuu za RT.

Zas ocenjuje da ni Jermenija ni Azerbejdžan nisu zainteresovane za širenje konflikta u Nagorno-Karabahu na regionalni rat.

„Verujem da nije u interesu ni Jermenije ni Azerbejdža da konflikt preraste u regionalni rat. Ne vidi da je moguć takav razvoj situacije“, rekao je on.

Sukobi u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala