„Mond“: Sankcije zbog Navaljnog za devet ruskih zvaničnika i institut

© Sputnik / Irina Kalashnikova / Uđi u bazu fotografijaJelisejska palata u Parizu
Jelisejska palata u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sankcioni spisak, koji će Francuska i Nemačka predati partnerima u EU na razmatranje  u vezi sa slučajem Alekseja Navaljnog, uvršteno je devet ruskih zvaničnika i  Državni naučno-istraživački institut organske hemije i tehnologije, piše „Mond“ pozivajući se na svoje izvore.
„Prema našim informacijama, na spisku je devet imena. To su ljudi iz administracije predsednika, kao i bezbednosnih struktura. Ove simbolične mere imaće odjeka u Moskvi i nije isključeno da i tamo preduzmu recipročne mere“, navodi se u članku.

Institut se našao na spisku jer ga „smatraju mestom na kojem je u sovjetsko doba proizveden novičok“.

Šefovi diplomatija EU će diskutovati o spisku na sastanku u Briselu 12. oktobra.

Sankcije podrazumevaju zamrzavanje aktiva u EU i zabranu ulaska u zemlje Unije za lica na spisku.

Prema navodima „Monda“, francuske vlasti su konstatovale da se Berlin zbog događaja oko Navaljnog nije bavio revizijom odnosa prema projektu „Severni tok 2“ .

Šefovi diplomatija Francuske i Nemačke izdali su juče zajedničko saopštenje u kojem se kaže da će te dve zemlje predložiti evropskim zemljama da uvedu sankcije protiv Rusije zbog incidenta sa ruskim blogerom.

„Ti predlozi će biti usmereni na lica koja smatramo odgovornim za taj prestup i kršenje međunarodnih pravila, imajući u vidu njihove zvanične funkcije, kao i protiv lica, koja su uključena u program 'Novičok'“, navedeno je u saopštenju.

Tim povodom iz Moskve je poručeno da posle izjava šefova diplomatija Francuske i Nemačke  stvari u odnosima sa Berlinom i Parizom više ne mogu da ostanu po starom.

„Neprihvatljiva po sadržaju i svom tonu izjava dvojice ministara signal je da Pariz i Berlin kategorički ne žele da se suoče sa činjenicama koje su ruski predstavnici više puta iznosili. Umesto saradnje s Rusijom kako dolikuje u interesu razjašnjenja okolnosti događaja u vezi s blogerom, vlade Nemačke i Francuske su se sada prebacile na pretnje i ucene na naš račun“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala