„Ključni trenutak vojne operacije“: Da li je azerbejdžanska vojska slomljena u zamci karabaških snaga

© Foto : Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaOružane snage Azerbejdžana tokom borbi u Nagorno-Karabahu
Oružane snage Azerbejdžana tokom borbi u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je vojska nepriznate republike Nagorno-Karabah namamila azerbejdžansku vojsku u zamku u pravcu Džebraila i nanela im razorne udarce.

Kako je rekao premijer Jermenije u intervjuu za RBK, jermenski i karabaški komandanti imitirali su povlačenje na jugu nepriznate republike i zahvaljujući tome uspeli su da namame oružane snage Azerbejdžana „u koridor“.

Istovremeno, premijer je naglasio da su, dok je on davao intervju naneti razorni udarci azerbejdžanskom korpusu, što bi, kako je rekao, trebalo da postane ključni trenutak vojne operacije.

„Ideja karabaških komandanata je uspela - preduzeli su taktičke korake na jugu, ostavili koridor i tamo namamili vojni korpus Azerbejdžana. Bukvalno u ovim trenucima taj korpus prima razorne udarce“, rekao je on, a preneo RBK.

Informacije koje pružaju Jerevan i Baku suštinski se razlikuju.

Istog dana Alijev je saopštio da su azerbejdžanske oružane snage prethodno zauzele tri sela i niz strateških visoravni u zoni sukoba. Azerbejdžanski predsednik je istakao da njegovi vojnici napreduju u pravcu Džebraila, dok vojske Jermenije i Karabahu napuštaju tehniku i beže.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala