Kad zagrmi iznad Peštera: Tri zadatka Vojske Srbije

© Sputnik / Aleksandar MilačićMig-29
Mig-29 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije „Sadejstvo 2020“ biće izvedena u subotu 10. oktobra na Privremenom poligonu „Pešter“. U vežbi će učestvovati oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva, PVO, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, više od 150 vozila i borbenih sistema i oko 40 letelica.

General u penziji i profesor Fakulteta bezbednosti Božidar Forca rekao je za Sputnjik da će na vežbi biti predstavljeni svi noviteti u naoružanju i vojnoj opremi, kao i sve ono što je modernizovano – od puške do aviona.

© Foto : BukiNa vežbi će biti upotrebljeni i „migovi 29“
Kad zagrmi iznad Peštera: Tri zadatka Vojske Srbije  - Sputnik Srbija
Na vežbi će biti upotrebljeni i „migovi 29“

Taktička vežba „Sadejstvo 2020“

Što se tiče vazduhoplovstva, na vežbi će biti upotrebljeni „migovi 29“, borbeni i transportni helikopteri Mi-35 i Mi-17, modernizovani radarski i raketni sistemi...

Kopnena vojska koristiće samohodna artiljerijska sredstva, modernizovana raketna artiljerijska sredstva srednjeg dometa, oklopne transportere, borbena vozila poput „Lazara“, „Miloša“ i „BVP“-a, kao i gusenično vozilo „Gvozdika“.

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Andrija GavrilovicOklopno borbeno vozilo „Miloš“ Vojske Srbije
Kad zagrmi iznad Peštera: Tri zadatka Vojske Srbije  - Sputnik Srbija
Oklopno borbeno vozilo „Miloš“ Vojske Srbije

Upotrebljavaće se i sredstva komandno-informacionog sistema, koja prikupljaju podatke, među kojima je i „Mali Miloš“. Koristiće se i sredstva za telekomunikaciju, sredstva komandnih sistema i prikazivanja situacije u realnom vremenu, kao i laka sredstva pešadije kao što su mitraljezi, puškomitraljezi i puške domaće proizvodnje različitih kalibara.

„Kada sve to uvežete, to je čitava struktura zajedničkih vežbi. Objedinjuju se vidovi vazduhoplovstva i kopnene vojske, a s druge strane, objedinjuju se rodovi u sastavu same Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva. Sve to mora da bude uvezano u centralni sistem komandovanja i rukovođenja, u jedno mesto, koji je dovoljno decentralizovan da reaguje na izmene situacije usled različitih uzroka“, objašnjava Forca.

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/loladjordjevic Gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema „pasars“ i „pancir S1“
Kad zagrmi iznad Peštera: Tri zadatka Vojske Srbije  - Sputnik Srbija
Gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema „pasars“ i „pancir S1“

Tri zadatka vojne vežbe

Forca je istakao i tri zadatka te vojne vežbe:

„Prvi zadatak je uvežbavanje, izuzetno složena problematika osposobljavanja i obuke pripadnika vojske na novim ili modernizovanim sredstvima. Drugi zadatak je da se svi oni uvežu u jedinstveni sistem. Treći zadatak je da narod, a i oni što nisu dobronamerni, vide šta je vojska“, predočio je Forca.

Kako je ranije objavljeno, cilj vežbe je prikaz obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Početak taktičke vežbe „Sadejstvo 2020“ zakazan je za 12 časova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala