Berlin: Navaljni kao paravan da se „Severni tok 2“ nađe u centru pažnje

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protivnici izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ koriste incident sa Aleksejem Navaljnim da bi stavili projekat u centar pažnje, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas, komentarišući pitanje uključivanja gasovoda u sankcije zbog onoga što se dogodilo ruskom blogeru.

Mas je istakao da oni, koji su protiv projekta, „koriste ovu situaciju da bi na nju stavili akcenat, a samim tim i projekat u centar pažnje“.

„Ali za nas je važno da ne bude nemačko-ruskih posledica, već evropskih. Kada se koristi nervni agens iz grupe 'Novičok', to je kršenje međunarodnog sporazuma i reakcija može da bude samo međunarodna“, rekao je on na forumu GLOBSES u Bratislavi.

Mas je odgovorio na kritičku američke strane koja smatra da će Nemačka postati zavisnija od Rusije zbog „Severnog toka 2“, istakavši da je Rusija drugi najveći snabdevač SAD ugljovodonicima.

„Nije reč o projektu samo Nemačke i Rusije, to mora da se razmatra u međunarodnoj dimenziji. Potreban nam je konsenzus međunarodnih patnera i na tome trenutno radimo“, dodao je.

Nemački ministar je takođe rekao da ideja o širenju sankcija na „Severni tok 2“, nakon incidenta s Navaljnim, nije zaživela, jer bi Berlin „bio protiv toga da taj incident postane bilateralno pitanje kao nemačko-ruski konflikt“.

Moramo da igramo oštro, ali nam je Rusija potrebna

Prema rečima Masa, incident sa Navaljnim pokazuje da Evropa treba da bude jedinstvena prema Rusiji, ali da je Rusija potrebna Evropskoj uniji, kao i da se dijalog ne može zaustaviti.

„Bez obzira na ishod izbora, moramo da se pomirimo sa činjenicom da će se Amerika korak po korak udaljavati od uloge svetskog policajca. Sjedinjene Američke Države su naš najbliži saveznik van Evropske unije. Ukoliko želimo da budemo dosledni svojoj ulozi, onda moramo da ojačamo evropski oslonac u okviru NATO-a. Potreban nam je i zajednički pristup u pogledu Rusije, smatramo da bi to trebalo da bude dvostruki pristup“, rekao je on.

Šef nemačke diplomatije je pojasnio da primer onoga što se desilo sa Navaljnim pokazuje da Evropa „mora da govori jasnim jezikom, ali da takođe treba da znamo da nam je Rusija potrebna“.

„Ona je naš sused, potrebna nam je za rešavanje sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini. Moramo biti sposobni da igramo oštro, ali istovremeno ne smemo da dozvolimo da dijalog stane. Zato smo se u okviru NATO-a iznova i iznova zalagali za održavanje Saveta Rusija-NATO“, rekao je Mas.
Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Berlin postavio uslov za uvođenje sankcija u vezi sa slučajem Navaljni

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

S tim u vezi, Francuska i Nemačka su u sredu saopštile da će predložiti evropskim zemljama da uvedu sankcije protiv Rusije zbog incidenta sa ruskim blogerom. Moskva je nakon toga poručila da stvari u odnosima sa Berlinom i Parizom više ne mogu da ostanu po starom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala