Austrija predlaže: Sastanak predstavnika Bakua i Jerevana u Beču

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKurc protiv obustave „Severnog toka 2“: To je pozitivan projekat, nema veze sa situacijom s Navaljnim
Kurc protiv obustave „Severnog toka 2“: To je pozitivan projekat, nema veze sa situacijom s Navaljnim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je predstavnicima Bakua i Jerevana da se sastanu u Beču i direktno pregovaraju u cilju pronalaženja rešenja za konflikt u Nagorno-Karabahu.

Kancelar je izrazio zabrinutost zbog nastavka eskalacije u tom regionu i naglasio da nema vojnog rešenja.

Kurc je pozvao na prekid vatre i na pregovore pod okriljem Minske grupe OEBS.

„Tokom telefonskog razgovora s jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom izrazio sam nadu u pogledu mirnog rešenja i potvrdio naš predlog za sledeću rundu razgovora dve strane. Austrija je uvek bila mesto za dijalog i nastavićemo da insistiramo da deeskalaciji i direktnim pregovorima“, napisao je austrijski kancelar na Tviteru.

​I Rusija pregovara sa Bakuom i Jerevanom o mogućem susretu ministara spoljnih poslova dve zemlje u Moskvi.

„Predložili smo da stavimo na raspolaganje moskovsku platformu za organizovanje susreta šefova diplomatija Rusije, Jermenije i Azerbejdžana uz učešće kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a. Sa stranama održavamo konsultacije o mogućim datumima početka pregovora u ovom formatu“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu.

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala