Zemlje ODKB istakle značaj stabilizacije u Karabahu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaNeeksplodirana raketa sistema "Smerč" na ulici u Stepanakertu, Nagorno-Karabah
Neeksplodirana raketa sistema Smerč na ulici u Stepanakertu, Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predstavnici zemalja ODKB istakli su potrebu za političkom i diplomatskom pomoći Bakuu i Jerevanu radi stabilizacije u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon sastanka.

Sastanku su prisustvovali predstavnici država-članica ODKB, kao i generalni sekretar organizacije, načelnik zajedničkog štaba ODKB i izvršni sekretar Parlamentarne skupštine ODKB.

„Učesnici sastanka izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog borbenih dejstava koja traju u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu. Istakli su potrebu za pružanjem političke i diplomatske pomoći Jerevanu i Bakuu kako bi se stabilizovala situacija i što skorije rešavanje sukoba vratilo na mirni pregovarački kolosek“, navodi se u saopštenju.

Sukobi u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala