Zavera s Rusijom, tajna dokumenta, Ukrajinagejt – Trampov kontranapad uoči izbora

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trampov zahtev da se skine veo tajne sa svih dokumenata koja se tiču njegove navodne zavere sa Rusijom ruski eksperti vide kao deo američke predizborne kampanje i nameru da Tramp izvrši kontranapad uoči izbora i da deo elite, koja je protiv njega, dovede u neugodan položaj. Sledeći udarac bi demokratama mogao da zada detaljima iz afere „Ukrajinagejt“.

U jeku predizborne kampanje, američki predsednik je odobrio da se obelodane sva dokumenta koja se odnose na navodno mešanje Rusije u američke izbore 2016. godine, kao i skandal sa mejlovima bivše državne sekretarke Hilari Klinton.

Ruski politikolog Vladimir Šapovalov ocenjuje da smo ušli u novu epohu koja se naziva „epoha nove iskrenosti“, a deo te „nove iskrenosti“ su sve vrste deklasifikacija i curenja informacija koje su se ranije smatrane nemogućim za objavljivanje - to su telefonski razgovori između lidera država, tajni obaveštajni podaci i slično. Tramp, prema njegovim rečima, deluje u toj paradigmi.

Međutim, Šapovalov očekuje da posle ovog usledi i novi talas „raskrinkavanja“ povezan sa političkim skandalom, koji je u američkim medijima nazvan „Ukrajinagejt“, a tiče se prošlogodišnjeg telefonskog razgovora Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je bio povod za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika. Trampovi politički protivnici su ga tada optužili da je pokušao da ubedi Zelenskog da započne istragu a aktivnostima Hantera Bajdena, sina Džozefa Bajdena, u zamenu za pružanje finansijske i vojne pomoći Kijevu.

„Želim da naglasim da Amerika ulazi u poslednju fazu predizborne kampanje. I Tramp, koji se posle bolesti podigao poput Feniksa iz pepela, izvlači svoje poslednje oružje i započinje novu kampanju protiv Bajdena. Mislim da će posle toga biti još jedna porcija „Ukrajinagejta“. Tramp očekuje da na ovaj način preokrene situaciju u svoju korist. I mislim da Tramp ima šanse da pridobije deo biračkog tela koje se dvoumi“, smatra Šapovalov.

Poltikolog je uveren da će skidanje tajne sa dokumenata dati na uvid javnosti značajne informacije.

„Naravno da će u tim dokumentima biti značajnih informacija, ili, tačnije, neće ih biti, pošto ne postoji nikakva Trampova veza sa Rusijom i nema nikakvog ruskog traga. To je očigledno i to ne treba dokazivati, jer je to već ranije dokazao tužilac Miler. Sada Tramp zapravo pokušava da uoči izbora tu priču aktuelizuje i natera birače da se sete prevare koju je organizovala Demokratska stranka. Ovo nije kec iz rukava, to je manja karta u političkoj igri, ali ovde je važno da Tramp političkim protivnicima nameće temu koju su oni držali u mejnstrimu u protekle četiri godine. U suštini on im na ovaj izbija adute da tu temu ponovo koriste pred izbore. Zapravo, on ih je preduhitrio. Ovo Trampu neće dati opipljive prednosti, ali će mu omogućiti da izbije adute iz ruku protivnika“, smatra Šapovalov.

Podsetimo, istraga o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine trajala je gotovo dve godine, ali je prošlog proleća Robert Miler, tadašnji specijalni tužilac, priznao da ne postoje dokazi o zaveri Trampa ili njegovih saradnika sa Moskvom. Bez obzira na to, on je optužio grupu ruskih građana za mešanje u izbore. U Kremlju su izjavili, da bez obzira na optužbe, Miler nije dostavio odgovarajuće dokaze. 

Trka za predsednika se zahuktava

Ako bi američki predsednički izbori ovog trenutka bili održani, ankete pokazuju da bi pobedio kandidat demokrata Džo Bajden, za koga bi glasalo više od polovine anketiranih Amerikanaca - 57 odsto njih, dok aktuelnog šefa Bele kuće na predstojećim novembarskim izborima podržava 41 odsto ispitanika. Istovremeno, oko dva odsto ispitanika odgovorilo je da ne bi podržalo ni aktuelnog predsednika, ni Bajdena.

„Trenutno Tramp zaostaje za svojim rivalom, ali govoriti o tome da se ceo američki elektorat odlučio za koga će glasati bilo bi pogrešno. Deo stanovništva je i dalje neodlučan i ne zna na čiju stranu da stane. U ovoj situaciji Tramp pokušava da pokaže da je besmisleno da ga demokrate ucenjuju i smatra da ne bi trebalo još jednom da igraju na istu kartu i ponavljaju da imaju ogromnu količinu kompromitujućih dokaza koje će izbaciti bukvalno pred izbore. On im jasno stavlja do znanja da im to neće proći, jer je sam spreman da sve objavi u javnosti. On je vrhovni komandant, zna kako rade obaveštajne službe i svestan je da neće moći da dokažu nikakvu direktnu vezu između njega i Rusije, a takođe da neće moći da iznesu dokaze o navodnom ruskom mešanju u izbore 2016. i 2020. godine. Da se ovde radi o činjenicama koje bi mu zaista mogle naškoditi, on ih ne bi objavio. Tramp je još 2016. godine pokazao da je pravi borac i da je spreman da se suprotstavi i ide do kraja...“, kaže ruski politikolog i stručnjak za Ameriku Sergej Sudakov.

Ipak, ostaje pitanje koliko će Trampova odluka o skidanju tajne sa svih dokumenata koja se tiču njegove navodne zavere sa Rusijom uticati na njegov rejting. Međutim, eksperti smatraju da ta odluka ima i svoje nedostatke, jer se takav potez može doživeti kao pokušaj da se pažnja stanovništva skrene sa gorućih tema - ekonomske krize, nezaposlenosti i pandemije virusa korona.

Lažne optužbe se demokratama vraćaju kao bumerang

Međutim, Sudakov ističe da se objavljivanje tih dokumenata može demokratama vratiti kao bumerang.

„Mislim da Bajden shvata koliko rizikuje. Ako Tramp ostane u svojoj fotelji, u svakom trenutku može da stvori specijalnu komisiju i započne istragu Bajdenovog poslovanja, kao i Hilari Klinton i svih ostalih. Ako Bajden nema stopostotnu garanciju pobede, trebalo bi da bude oprezniji sa neutemeljenim optužbama. Verujem da se sve ovo radi uoči debate 15. oktobra. Dakle, siguran sam da Tramp ta dokumenta ne bi objavio da se tamo nalazi nešto što bi moglo da mu naudi. Nije lud to da radi“, kaže Sudakov.

Ekspert napominje da je američka štampa puna spekulacija vezanih za Trampove odnose sa Rusijom, a veći deo njih se odnosi na susrete Donalda Trampa i Vladimira Putina i njihove razgovore.

„Takođe ima puno tekstova vezanih za ruske hakere. Demokrate na silu hoće da dokažu da je Rusija povezana sa Trampom. Sve Demokrate vrte istu priču - ruski hakeri, ruske obaveštajne službe, a navodno Rusi imaju puno kompromitujući dokaza o Trampu. Vrte istu ploču još od 2016. godine, tako da je to već postalo smešno“, kaže Sudakov.

Ekspert ocenjuje da će objavljivanje tih dokumenata mnogo toga doneti Rusiji, a pre svega će uticati na „izgradnju poverenja“.

„Ovo će nam mnogo toga doneti, jer se svako nepoverenje zasniva na lažima. U politici je najvažnije poverenje, a svaka metoda koja može makar malo da povrati poverenje je dobra. Ako postoje činjenice o kojima su sam predsednik Amerike i njegove obaveštajne službe spremni da govore - to je u redu. Jednostrani rat Amerike sa Rusijom je pre svega ekonomski rat. SAD koriste sankcije iz želje da slome rusko liderstvo u svom regionu. Mi smo samo snažni rival kojeg žele da slome. Verujem da bi jaki igrači trebalo da budu u stanju da uspostave dijalog. Napravili smo mnogo koraka ka ovome, sada je lopta na strani SAD“, zaključio je Sudakov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala