Vatrena moć na zemlji i u vazduhu: Šta će prikazati Vojska Srbije na vežbi „Sadejstvo“ /video/

© Jovo Mamula, Ministarstvo odbrane Srbije„Leteći tenk“ Mi-35 - nova snaga Ratnog vazduhoplovstva
„Leteći tenk“ Mi-35 - nova snaga Ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
„Migovi 29“, helikopteri Mi-35 poznati i kao „leteći tenkovi“, modernizovani tenk M-84, samo su deo naoružanja koje će biti prikazano na velikoj vojnoj vežbi Vojske Srbije „Sadejstvo“. Na vežbi će biti prikazano združeno dejstvo vazduhoplovstva, kopnenih i specijalnih snaga, pa će Vojska Srbije prikazati svoju vatrenu moć i na zemlji i u vazduhu.
Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš „Lazar 3“ - Sputnik Srbija
Vučić: Trešće se zemlja u oktobru od onoga što ćete da vidite

Na vojnoj vežbi koja će u subotu biti održana na Pešterskoj visoravni, biće prikazano zajedničko dejstvo jedinica kopnene vojske, ratnog vazduhplovstva i specijalnih snaga vojske Srbije, navodi pukovnik Milan Elenkov pripadnik Ratnog vazduhoplovstva Protiv-vazduhoplovne odbrane, prenosi RTS.

Pukovnik Elenkov navodi da su na privremenom poligonu „Pešter“ u toku pripreme i uvežbavanje za vojnu vežbu „Sadejstvo 2020“, tokom koje treba da se vidi i oceni rad svih jedinica u vojsci Srbije.

„Vežba se sastoji od sedam sekvenci. A cilj vežbe je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopnene vojske“, objašnjava Elenkov.

Kako kaže, na Pešterskoj visoravni i u vazdušnom prostoru imaćemo priliku da vidimo „migove 29“, „orao“, „supergaleb G-4“, helikopter Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbeni helikopter „gama“ i paletu naoružanja koju će oni koristiti. 

Dodaje da se u pripremama za ovu vežbu od 1. oktobra već dejstvovalo na poligonima u Čenti i na Pasuljanskim livadama.

Major Milan Sudžuković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije, objašnjava da će se specijalne snage na vežbi predstaviti u dva dela, da će se koristiti najsavremenija balistička oprema, dronovi i modernizovana borbena vozila.

„Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovaće helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika, specijalni desant, a kruna vežbe biće skok gde će dva pripadnika 63. padobranske brigade nositi zastavu Republike Srbije i zastavu Vojske Srbije“, objašnjava Sudžuković.

„Leteći tenk“ Mi-35 - nova snaga Ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija
Moćni helikopteri iznad Srbije: Srpski piloti dobili ruske „leteće tenkove“ /foto, video/

Brigadni general Željko Kuzmanović navodi da se jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO i Kopnene vojske zajednički pripremaju za predstojeću vežbu i da su realizovale i izvele sva pripremna gađanja i pripremne aktivnosti te da su pripremljene došle na Privremeni poligon "Pešter".

Dodaje da će na vežbi učestvovati oko 2.800 pripadnika združenih snaga Vojske Srbije, a da će gledaoci pored sredstava i opreme koje je Vojska Srbije do sada imala, imati priliku da vide i savremene modernizovane sisteme - oklopno vozilo „lazar tri“, modernizovani tenk M-84, modernizovani BP-80, savremene modernizovane artiljerijske sisteme, naoružanje i opremu.

Ističe da će bez obzira na vremenske prilike vežba biti održana, i da će, kako kaže, sve ono što je planirano biti prikazano u subotu.

Pored 2.800 vojnika, na vežbi će učestvovati 150 borbeni i neborbenih vozila i 40 vazduhoplova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala