Tursko-ukrajinski savez: Zašto se Kijev zbližava sa Ankarom 

© Mikhail Palinchak/Ukrainian Presidential Press ServicPredsednici Turske i Ukrajine, Redžep Tajip Erdogan i Petro Porošenko tokom zajedničke konferencije za medije u Kijevu
Predsednici Turske i Ukrajine, Redžep Tajip Erdogan i Petro Porošenko tokom zajedničke konferencije za medije u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar spoljnih poslova Ukrajine rekao je da bi Kijev i Ankara mogli da izgrade više od pukog strateškog partnerstva i ponovo je podržao teritorijalni integritet Azerbejdžana u sukobu u Nagorno-Karabahu. Kijev je zaista odavno pokazao interes za zbližavanje sa Ankarom, posebno u ekonomskoj i vojnoj sferi.

Kontakti između rukovodstva obe zemlje često su praćeni živopisnim političkim gestovima.

Ministar je ovo izjavio u razgovoru za Bi-Bi-Si, ističući da je Ukrajina već uspostavila blisku saradnju sa Turskom, uključujući i vojnu sferu. 

„Mi takođe kupujemo bespilotne letelice, učestvujemo u njihovoj proizvodnji, ovo su vrlo perspektivni projekti i planiramo da ih aktivno razvijamo i pokrećemo nove projekte, jer savez Turske i Ukrajine može doneti mnogo koristi zemljama i, generalno, regionu“, rekao je Kuleba. 

Podrška Kijeva Azerbejdžanu

I što je zanimljivo, Kuleba je ponovo objavio podršku Kijeva teritorijalnom integritetu Azerbejdžana u sukobu u Nagorno-Karabahu. Istovremeno, ministar je dodao da mu je žao što je došlo do eskalacije sukoba. 

Ovu izjavu šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine je dao još 30. septembra, čime je Kijev postavio u zasebni položaj među ostalim svetskim liderima, koji uglavnom imaju neutralni stav. U isto vreme, aktivnu podršku Azerbejdžanu pruža Turska. Štaviše, Jermenija je više puta optužila Ankaru da je direktno umešana u sukob, a francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ranije da Pariz ima dokaze da se na strani Azerbejdžana bore sirijski militanti, koji su prebačeni preko Turske.

Uz to, 27. septembra Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine dalo je neutralnu izjavu. 

Generalno, Kijev zaista aktivno radi na produbljivanju saradnje sa Ankarom, a akcenat je na vojno-tehničkoj sferi. 

Pre godinu dana predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, tokom konferencije za štampu, izjavio je da bi želeo da nivo odnosa i trgovine sa Turskom dovede na nivo koji premašuje pokazatelje između Turske i Rusije. 

„Sada imamo veoma dobre odnose sa Turskom i trgovinski promet je ogroman. Treba samo povećavati i zbližavati se. Želimo da naši odnosi, između Ukrajine i Turske, budu jači od odnosa između Turske i Rusije“, rekao je on. 

Vojno-finansijska saradnja

Zelenski je podsetio i na svoj sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, u okviru kojeg su se strane dogovorile o jačanju veze u odbrambenoj sferi. 

Ukrajinska strana izrazila je posebno interesovanje za proizvodnju dronova

Nekoliko meseci kasnije usledila je Erdoganova poseta Kijevu, na kojoj je potpisan sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između zemalja i niz drugih bilateralnih dokumenata. 

Turski predsednik je izjavio da Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine, a takođe je pozdravio ukrajinsku delegaciju nacionalističkim sloganom: „Slava Ukrajini“.

Zelenski je zauzvrat rekao da će se lično pozabaviti pitanjem turskih opozicionara koji žive u Ukrajini. Reč je o pristalicama Fetulaha Gulena, kojeg Erdogan optužuje za pripremu vojnog puča u Turskoj 2016. godine.  

„Danas smo dugo razgovarali o ovome, vrlo detaljno. Znam da je ovo pitanje već bilo na dnevnom redu između Ukrajine i Turske. Danas sam dobio vrlo detaljne činjenice od predsednika Erdogana, razna prezimena su u pitanju. Sve ove informacije sam već prosledio šefu SBU, koji bi trebalo da se bavi ovim pitanjem“, izjavio je Zelenski na brifingu. 

Milioni dolara turske podrške Kijevu

Pored toga, turski lider je obećao da će dodeliti 50 miliona dolara vojne pomoći Kijevu. Tokom oba sastanaka, predsednik Ukrajine rekao je da Kijev računa na investicije od 10 milijardi dolara

U poslednje vreme pojačan je rad na produbljivanju ekonomske saradnje između zemalja. U septembru je šef Ministarstva ekonomije Ukrajine Igor Petraško najavio da strane nastoje da ponovo pokrenu dugoročne pregovore i pronađu obostrano korisno rešenje za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini

„Uveren sam da će ovo dati podsticaj za sprovođenje našeg ambicioznog cilja, a to je povećanje trgovinskog prometa do 10 milijardi dolara. Ukrajina i Turska imaju bliske ekonomske veze i aktivan bilateralni dijalog“, izjavio je Petraško. 

Jedna od važnih tema dijaloga između strana bila je povećanje carinskih tarifa Turske u okviru njenih mogućnosti u STO, što može postati negativan faktor za ukrajinske kompanije. Turske carinske tarife nisu samo važan aspekt budućeg širenja ekonomske saradnje dve zemlje. Turska je među prvih pet glavnih kupaca ukrajinskih proizvoda. 

Zahvaljujući carinskoj i pravnoj osnovi, Turska štiti svoje unutrašnje tržište i jača svoju poziciju u pregovorima sa Ukrajinom. Kijev nije zadovoljan ovim pristupom, ali ne može odbiti dijalog sa Ankarom. Za Ukrajinu je problem što postupci Turske ne krše pravila STO. 
Zajednički program u svemirskoj industriji

To i dovodi strane do dijaloga o slobodnoj trgovini. Ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka je izjavio da je Kijev dobio obnovljeni predlog od Ankare, ali nije otkrio njegove detalje. 

Nekoliko dana kasnije postalo je poznato da su se Ukrajina i Turska dogovorile da pojačaju saradnju za stvaranje zajedničkih programa u svemirskoj industriji. 

Naravno, ekonomske i vojne veze sa Turskom su izuzetno važne za Kijev. Istovremeno, nijedna strana ne daje vrlo upečatljive političke gestove, što takođe svedoči o geopolitičkoj prirodi kontakata između rukovodstava obe države. Nemoguće je ne primetiti da Ukrajina vodi takvu politiku sa državom koja nema baš jednostavne odnose sa Rusijom. 

Ankara i Moskva su uspele da uspostave prilično dobre odnose, ali interesi strana se često preklapaju na Bliskom istoku, što je više puta stvaralo pretnju za kontradikcije. Međutim, Turska i Rusija su gotovo uvek uspevale da se dogovore. Paralelno sa ovim, Redžep Tajip Erdogan je vrlo uspešno balansirao između Moskve i njenog geopolitičkog rivala — Vašingtona. Bivalo je da turski lider prvo poseti Sjedinjene Države, a zatim Rusiju, kako bi razgovarao o sukobu u Siriji, i time bi imao koristi od dogovora sa obema stranama. 

Diplomatsko manevrisanje je već postalo Erdoganov adut i niko nije iznenađen što se on može dogovoriti o podeli sfere uticaja u Siriji sa Moskvom i istovremeno pozdraviti Zelenskog sloganom ukrajinskih nacionalista. 

Izgrađujući odnose sa sukobljenim stranama, Erdogan pokazuje svoju nezavisnost i jača svoju pregovaračku poziciju. 

Ukrajina zauzvrat ima koristi od gesta podrške od drugih političkih igrača, posebno ako imaju bliske odnose sa Rusijom. Pored toga, tokom dugih pregovora Zelenskog sa Erdoganom u Ukrajini, razgovaralo se o verziji da Kijev pokušava da uplete Tursku u sukob sa Rusijom, dodeljući joj status posrednika. Pored toga, Erdogan je 2018. godine neočekivano najavio da bi Ankara želela da deluje kao posrednik između sukobljenih strana. 

Sve vesti
0