Tasmanijski đavo se vratio u Australiju posle 3.000 godina /video/

Pratite nas
Tasmanijski đavo vratio se na australijski kontinent posle 3.000 godina. Jedanaest primeraka ove vrste pušteno je u prirodu u Australiji, gde su nekada živeli, a sada ih ima samo na ostrvu Tasmaniji.

Tasmanijski đavo ponovo je naseljen na australijskom kopnu, u rezervatu prirode Berington tops u Novom Južnom Velsu, oko 190 kilometara udaljenom od Sidneja, prenosi AP.

Tasmanijski đavoli, nekada poznati i po nazivu Sarcophilus satanicus, odnosno ljubitelji sataninog mesa, izumrli su u Australiji još pre dolaska Evropljana. Naučnici veruju da su uzroci njihovog nestanka pojava divljeg psa dinga, porast ljudske populacije, te velika suša koja je pogodila Australiju. Zbog toga je populacija tasmanijskog đavola preživela samo na Tasmaniji, kaže Mena Džouns sa Univerziteta Tasmanija.

„Nijedan od ova tri faktora zasebno ne bi izazvao izumiranje, ali kada su se udružili, doveli su do nestanka tasmanijskog đavola na australijskom kopnu“, kaže ona.

Tasmanijski đavo je pod zaštitom od 1941. godine, a ekolozi decenijama pokušavaju da povećaju njegovu populaciju, jer je kao predator veoma važan u kontroli broja štetočina, kao što su lisice ili divlje mačke.

Jedan od najtežih udaraca naporima da se ova vrsta zaštiti je pojava zaraznog tumora koji se širi među tasmanijskim đavolima. Zbog tog tumora, koji se prenosi ugrizom, populacija đavola devedesetih godina smanjena je sa 140.000 na 20.000.

Zbog toga su naučnici uveli svojevrstan karantin, odvajajući zdrave jedinke i štiteći ih od zaraze. I 11 primeraka koji su pušteni u australijsku prirodu testirani su na moguće prisustvo tumora.

Budući da mogu predstavljati opasnost po stada ovaca ili goveda, tasmanijski đavoli će biti hranjeni u ovom rezervatu prirode, a njihovo puštanje na potpunu slobodu, kada im se poveća broj, tek se očekuje, kažu australijski stručnjaci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala