Selektor festivala „Pres vitez“ za Sputnjik: Film o Amfilohiju sam sebe diskvalifikovao

© Nebojša PopovićCrna Gora zloupotrebljava dinastiju Petrović...
Crna Gora zloupotrebljava dinastiju Petrović... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Film „Svjedok božje ljubavi“ autorki Tanje Šuković i Snežane Rakonjac nije uvršten u program Regionalnog TV festivala minijatura „Pres vitez“ u Zrenjaninu, zbog svoje političke tematike, kojom je sam sebe diskvalifikovao, kaže za Sputnjik Igor Aleksić, predsednik i selektor festivala.

„Svjedok božje ljubavi“ nije u selekciji festivala

Kako je došlo do toga da film prođe prvi selekcioni krug, a potom bude eliminisan u drugom, Aleksić objašnjava za Spunjik:

„Radio televizija Crne Gore poslala nam je minijaturu u trajanju od deset minuta. U prvom krugu selekcije utvrđeno je da je materijal tehnički ispravan i on je ušao u drugi krug. Tek kada smo uvideli da minijatura ima politički sadržaj, što nije u skladu sa propozicijama našeg festivala, odlučili smo da je ne uvrstimo u selekciju“, navodi Aleksić.

Selektor naglašava da se u prvom krugu film gleda „na preskok“ radi provere kvaliteta slike, rezolucije i drugih tehničkih detalja, a da se tek u drugom krugu minijatura gleda od početka do kraja.

„Godinama smo imali lepu saradnju sa TV CG i oni znaju da na festivalu ne prikazujemo dela sa političkim konotacijama, da je ovo festival koji se bavi ljudima i njihovim sudbinama. Nikad ranije nisu slali takva ostvarenja. Ne znam zašto su to sada učinili”, dodaje Aleksić.

Politički dokumentarac ironičnog naziva

On napominje i da im je poštom stigao ce-de i prijava u kojoj je kratko napisano da je reč o portretu mitropolita Amfilohija.

„Koliko je meni poznato, postoji duža verzija filma. Pošto je ovo festival minijatura, mi smo dobili prerađenu verziju koja traje 10 minuta. Original nisam ni video“, navodi Aleksić.

Prema njegovim rečima, desetominitna minijatura „Svjedok božje ljubavi“ politički je angažovan dokumentarac.

„Mitropolit Amfilohije je u ovoj minijaturi prikazan kroz razne arhivske snimke, ali nije problem u tim snimcima, nego u kontekstu koji se kreira. ’Svjedok božje ljubavi‘ je ironičan naslov i to dovoljno govori o tome kako je mitropolit prikazan u filmu“, ističe Aleksić.

Ministarstvo kulture podržalo odluku festivala

Povodom informacija da će pomenuti film biti prikazan u Zrenjaninu reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje je na svom konkursu pomoglo održavanje „Pres viteza“ sa 400.000 dinara.

„Nakon reakcije dela javnosti i nakon uvida u film, razumemo da predmetno delo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time naneti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Ministarstvo je podržalo odluku organizatora festivala da ne uvrsti film u selekciju, ocenivši je kao „ohrabrujuću i dobru”.

RTCG i autori zatražili objašnjenje

U međuvremenu, Radio i Televizija Crna Gore (RTCG), kao producent, i autorke filma „Svjedok božje ljubavi“, zatražili su, kako stoji na njihovom zvaničnom sajtu, od Uprave festivala „Pres vitez“ i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, objašnjenje zašto je film „naprasno uklonjen sa popisa dokumentarnih minijatura uvrštenih u zvaničnu selekciju“.

Zapitavši se „po čijem nalogu je spisak odabranih dokumentaraca objavljen na zvaničnom sajtu Festivala, preko noći promenjen i ko je suspendovao odluku, o kojoj su autorke i zvanično obaveštene“, oni su izrazili protest zbog, kako su naveli, „diskriminatorske odluke“.

Tanja Šuković, jedna od autorki dokumentarnog filma o mitropolitu Amfilohiju Radoviću, u izjavi za portal „Autonomija“ okarakterisala je odluku selektora festivala „Pres vitez” kao „čin cenzure”.

U odgovoru Ministarstva kulture se kaže: „Stiče se utisak da autorima ovog pisanija nisu bili jasni pojedini ili svi navodi iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, koji se tiču razumljivih i preciznih objašnjenja u vezi sa regionalnim TV festivalom minijatura ’Pres vitez‘ u Zrenjaninu.”

„Nadamo se da će duh pozitivnih promena, inspirisan demokratskim izbornim rezultatima u Crnoj Gori, osvežiti i provetriti atmosferu zatrovanosti i isključivosti koja u primetnoj meri odlikuje motive, uverenja i rečnik autora”, ističu u Ministarstvu kulture i ponavljaju svoju podršku organizatorima festivala da ne uvrste u zvaničan program „propagandni politikantski projekat, namenjen političkom obračunu i podsticanju isključivosti i zlonamernih tumačenja”.

Program festivala „Pres vitez”, prema rečima predsednika Igora Aleksića, obuhvata 25 ostvarenja u kategoriji dokumentarnih minijatura i 15 u kategoriji minijatura informativnih programa, a najbolja ostvarenja odabraće petnaestočlani žiri.

Žiriranje će biti krajem ovog ili početkom sledećeg meseca, a sam termin održavanja festivala još uvek nije poznat i zavisi od epidemiološke situacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala