Ruski admiral saopštio kada će ruska vojska dobiti „Cirkon“

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovHipersonična raketa
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska hiperzvučna raketa „Cirkon“ je veoma blizu trenutka kada će biti zvanično u upotrebi - moguće je da će pre toga imati još jedno testiranje, saopštio je bivši načelnik generalštaba Ratne mornarice Rusije Viktor Kravčenko.
„Verovatno će još jednom biti testirana sa teže postavljenim ciljem. Nadamo se da će proći uspešno i raketa će zvanično biti puštena u rad“, rekao je Kravčenko.

Naveo je da su obično potrebna najmanje tri uspešna lansiranja.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo ranije da je iz Belog mora fregata projekta 22350 „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ prvi put ispalila hiperzvučnu krstareću raketu „Cirkon“ na morski cilj u Barencovom moru. Raketa je pogodila morsku metu u Barencovom moru na udaljenosti od 450 kilometara. Tim prilikom bila je postignuta brzina od 9.500 kilometara na sat.

Raketa Cirkon - Sputnik Srbija
Rusija uspešno testirala hiperzvučnu raketu „Cirkon“ /video/
Pretpostavlja se da raketa „Cirkon“ može dostići brzinu devet puta veću od zvuka (tj, iznositi 10.700 kilometara na sat, M=9), dok će domet biti preko 1.000 kilometara.

Prema planu, kompleks će biti u upotrebi u periodu 2020-2021. godine. Kako napominju u Ministarstvu odbrane, „Cirkon“ će se koristiti za opremanje višenamenskih nuklearnih podmornica, fregata i nuklearne raketne krstarice „Admiral Nahimov“.

Pored pomorske verzije, predsednik Rusije Vladimir Putin je najavio i razvoj kopnenog „Cirkona“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala