Rusija ne radi na hemijskom oružju

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne radi na razvoju ili unapređivanju hemijskog oružja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući saopštenje Organizacije za zabranu hemijskog oružja da je opozicioni lider Aleksej Navaljni navodno otrovan usavršenim hemijskim agensom novičokom.
„To se ne radi jer je Rusija članica Konvencije o zabrani hemijskog oružja. Rusija poštuje sve svoje obaveze, prema toj Konvenciji i zato ne može biti govora o tome“, rekao je Peskov.

Što se tiče saopštenja OZHO, Peskov je naglasio da treba proučiti informacije ove organizacije, ali bez opštih tvrdnji, već „profesionalne informacije“.

Peskov je dodao da Rusija želi da otkrije šta se zaista desilo Alekseju Navaljnom, zbog čega je pozvala eksperte Organizacije za zabranu hemijskog oružja da posete Rusiju.

„Rusija je zatražila tehničku pomoć, učinila je isto što i Nemačka. Nemačka je zatražila pomoć i dobila je neke informacije od OZHO, mi ne znamo kakve informacije, znamo samo ono što je objavljeno“, rekao je Peskov.

On je naveo da Rusija čeka i da „tek kada OZHO reaguje, biće nam jasno šta će se nadalje dešavati“.

„Specijalno su pozvani da bi mogli ovde nešto da vide, radi se o tome da Rusija iskreno želi da prosvetli sve okolnosti, razloge i suštinu onoga što se dogodilo u Omsku", dodao je Peskov.

OZHO je objavila da je u organizmu Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala