Rusija o novčanoj kazni Poljske „Gaspromu“: S Varšavom i tako ne cvetaju ruže

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Gasprom“ se ne slaže sa odlukom poljske antimonopolske agencije u pogledu projekta „Severni tok 2“ i njenom odlukom da kazni kompaniju, te će obavezno iskoristiti svoje pravo na žalbu, saopštio je ruski koncern. Situacija sa gasovodom najverovatnije neće uticati na odnose sa Varšavom, jer, kako su naveli u Kremlju, ni do sada baš „nisu cvetali“.
„'Gasprom se ne slaže sa stavom te agencije i njenom odlukom donetom 6. oktobra 2020. godine da kompaniji izrekne novčanu kaznu u iznosu od oko 6,467 milijardi evra“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Prema saopštenju koncerna, poljska agencija njega i evropske partnere „Severnog toka 2“ optužuje da se nisu dogovorili sa poljskim vlastima o osnivanju zajedničkog preduzeća za realizaciju projekta.

„Zapravo, projekat nije realizovalo zajedničko preduzeće, već ćerka-kompanija 'Gasproma' uz korišćenje kredita za finansiranje“, naglasio je koncern.

„Gasprom“ je dodao da je odluka poljske monopolske agencije protivzakonita, a da visina novčane kazne bez presedana govori o želji da se na svaki način osujeti realizacija projekta „Severni tok 2“.

„'Gasprom' će sigurno iskoristiti svoje pravo žalbe na odluku, jer nije prekršio antimonopolsko zakonodavstvo Republike Poljske. Prilikom žalbe na odluku agencije, ona se ne može izvršiti dok odgovarajuća sudska odluka ne stupi na snagu “, zaključila je kompanija.

Šta je rekao Kremlj?

Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, Kremlj ne sumnja da će „Gasprom“ preduzeti pravne kontramere za zaštitu svojih interesa.

On je rekao da odluka Poljske o situaciji sa „Severnim tokom 2“ najverovatnije neće uticati na odnose Varšave i Moskve i dodao da oni i tako „ne cvetaju“.

„Nažalost, teško da je moguće nazvati rusko-poljske odnose prosperitetnim i da se može pretpostaviti da će ova situacija imati negativan uticaj. Generalno, ti odnosi, nažalost ,nisu na nivou na kom treba da budu“, rekao je Peskov.

Ranije je poljska antimonopolska agencija kaznila „Gasprom“ i pet evropskih kompanija koje sa njim sarađuju na izgradnji gasovoda „Severni tok 2“. Prema rečima šefa ove poljske agencije Tomaša Hrustnog, pet kompanija (Engie Energy, Uniper, OMV, Shell i Wintershall) je kažnjeno u visini od 385 miliona zlota (100 miliona dolara), dok će „Gasprom“ morati da plati 29 milijardi zlota (7,6 milijardi dolara).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala