Rusija: Poslednja faza testiranja vakcine centra „Vektor“ počinje krajem oktobra

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji
Testiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednja faza testiranja druge ruske vakcine protiv virusa korona koju razvija centar „Vektor“ planirana je za kraj oktobra, saopštila je šefica Službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) Ana Popova.
„Prvo nakon registracije vakcine treba da sprovedemo postregistraciona ispitivanja i istraživanja na velikom broju ljudi. Nadamo se da ćemo krajem oktobra moći da započnemo sa tim istraživanjima. Ali sigurno će u tome učestvovati nekoliko desetina hiljada ljudi“, objasnile ja Popova, prenosi „Rusija 1“.

Kako je dodala, potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova i ona su primile drugu dozu vakcine centra „Vektor“ i nisu imale nikakvih komplikacija.

„Vakcinisala sam se vakcinom našeg centra 'Vektor'. Vakcinisala se i Tatjana Golikova. Osećam se dobro i znam da se isto oseća i Tatjana, jer razmenjujemo informacije o tome kako podnosimo vakcinu“, dodala je Popova.

Ona je saopštila da su vakcinisane kao dobrovoljci, učesnici u ispitivanju.

„Danas smo primile drugu dozu. Nema nikakvih komplikacija, nikakve reakcije, temperature, ni crvenila“, objasnila je šefica Rospotrebnadzora.

Prema njenim rečima, epidemiološka situacija u Rusiji se komplikuje, beleži se porast novih slučajeva zaraze.

„Sasvim je očigledno da se epidemiološka situacija u Rusiji komplikuje. Spremali smo se za to. Primećujemo rast broja zaraženih u 60 subjekata Rusije, a u 20 subjekata situacija je stabilna i čak se smanjuje broj obolelih. To se primećuje u subjektima gde se poštuju mere“, dodala je ona.

Popova je naglasila da je danas u Rusiji neophodno poštovati zahteve postavljene zbog kovida 19, ili će morati da se preduzimaju neke nove mere.

Federalni institut za industrijsku svojinu Rusije odobrio je 30. septembra državnom Naučnom centru za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ patent za vakcinu protiv virusa korona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala