Rusija: Ako Pariz i Berlin ne promene stav, po starom više ne može da ostane

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle izjava šefova diplomatija Francuske i Nemačke o tome da će predložiti evropskim zemljama da uvedu sankcije protiv Rusije zbog incidenta s ruskim blogerom Aleksejom Navaljnim stvari u odnosima sa Berlinom i Parizom više ne mogu da ostanu po starom, saopšteno je u Moskvi.

Prethodno je objavljena zajednička izjava francuskog i nemačkog ministra u kojoj se kaže da će te dve zemlje predložiti evropskim zemljama da uvedu sankcije protiv Rusije zbog incidenta sa Navaljnim.

„Ti predlozi će biti usmereni na lica koja smatramo odgovornim za taj prestup i kršenje međunarodnih pravila, imajući u vidu njihove zvanične funkcije, kao i protiv lica, koja su uključena u program 'Novičok'“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su Francuska i Nemačka više puta pozivale Rusiju da rasvetli okolnosti trovanja Navaljnog i da otkrije krivce.

Odgovorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Neprihvatljiva po sadržaju i svom tonu izjava dvojice ministara signal je da Pariz i Berlin kategorički ne žele da se suoče sa činjenicama koje su ruski predstavnici više puta iznosili. Umesto saradnje s Rusijom kako dolikuje u interesu razjašnjenja okolnosti događaja u vezi s blogerom, vlade Nemačke i Francuske su se sada prebacile na pretnje i ucene na naš račun“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova.

Ona je rekla da je Moskva više puta skretala pažnju kolegama da je nedopustivo ostaviti bez odgovora mnogobrojne zahteve Rusije.

„Reakcije nema. Očigledno je da su tamo potpuno utonuli u zakulisne intrige. Ruske zahteve bilateralnim kanalima, kao i Tehničkom sekretarijatu  OZHO u vezi sa odgovarajućim razjšnjenjima otvoreno sabotiraju“, rekla je ona.

Sudeći po svemu, Francuska i Nemačka sada staju na čelo „antiruske koalicije“ koja se formira u EU uprkos ranijim uveravanjima Pariza i Berlina o privrženosti partnerstvu sa Rusijom, dodala je Zaharova.

„Sa svoje strane potvrđujemo: ako su kolege spremne da revidiraju taj konfrontacioni kurs i da odustanu od pokušaja diktata, mogućnosti za normalizaciju dijaloga su otvorene. Ako ne, izvešćemo sopstvene zaključke. U svakom slučaju smatramo da ne može da ostane po starom u odnosima s Berlinom i Parizom “, zaključila je Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala