Predsednik Jermenije: Sukob u Karabahu može se zaustaviti samo nakon izlaska Turske iz igre

© AP Photo / Karen MirzoyanDim se vije nakon azerbejdžanskog granatiranja glavnog grada Nagorno-Karabaha, Stepanakerta
Dim se vije nakon azerbejdžanskog granatiranja glavnog grada Nagorno-Karabaha, Stepanakerta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smatra da se sukob u Karabahu može zaustaviti tek nakon što se Turska „povuče iz igre“.
„Sada (u Karabahu) ne traje lokalni sukob, već pravi rat za koji su se Azerbejdžan i Turska dugo spremali... Vatru je moguće zaustaviti samo ako treći igrač (Turska) izađe iz igre“, rekao je predsednik tokom susreta sa ruskim novinarima.

Prema njegovim rečima, zbog umešanosti Ankare u sukob, ova zemlja ne može biti posrednik u rešavanju problema Karabaha.

Takođe smatra da prisustvo Turske u Azerbejdžanu smanjuje suverenitet ove zemlje, iako je, prema njegovim rečima, „to stvar samih Azerbejdžanaca“.

„Sve ovo negativno utiče na region, u potpunosti menja celokupnu sliku na Kavkazu, podiže situaciju na drugi geopolitički nivo gde Turska postaje osovina“, rekao je predsednik i dodao da međunarodni posrednici moraju da ubede Tursku da se „povuče“ iz regiona sukoba.

Izjava o kurdskim snagama – glupost

Jermenski predsednik je izjave Bakua o da su u zemlji prisutni kurdski militanti nazvao besmislicom.

„Tvrdnje da u zemlji postoje kurdski militanti koji pripadaju nekoj partiji su apsolutna glupost. Neka neko pokaže bar jednog čoveka“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Jermeniji žive i Kurdi i Jezidi. „Ali to su državljani Jermenije“, precizirao je on.

Ranije je služba državne bezbednosti Azerbejdžana saopštila da je navodno presrela pregovore plaćenika koji su učestvovali u borbenim dejstvima na frontu u Karabahu. Ministarstvo je tvrdilo da su presretnuti pregovori terorista pripadnika Radničke partije Kurdistana, koji su učestvovali u borbenim dejstvima na teritoriji Azerbejdžana.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala