Predsednik Azerbejdžana: Rusija i Turska da budu garanti mira, Pašinjan dosadio pozivima

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAlijev: Rusija i Turska da budu garanti mira, Pašinjan dosadio pozivima svetskim liderima
Alijev: Rusija i Turska da budu garanti mira, Pašinjan dosadio pozivima svetskim liderima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kaže da Turska i Rusija treba aktivno da učestvuju u rešavanju problema Nagorno-Karabaha i da budu garanti dugoročnog mira. Istovremeno, kaže da je jermenski premijer Nikol Pašinjan već dosadio svetskim liderima telefonskim pozivima zbog situacije u regionu.

„Sada, kada je sukob prešao u aktivnu fazu i kada je jermenski lider, vidim, već dosadio svetskim liderima svojim telefonskim pozivima, očigledno je ko ima potencijal za rešavanje konflikta“, rekao je Alijev u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, Turska i Rusija treba da budu garanti dugoročnog mira.

Azerbejdžanski lider kaže i da je „saradnja između velike države Rusije i velike države Turske, koja je članica NATO, daleko iskrenija, čvršća i efikasnija nego saradnja Turske i druge zemlje-članice Alijanse koja stalno optužuje Ankaru“. 

„Postoji nova politička realnost, nije kao 1992. godine, svet se promenio i menja se pred našim očima, i treba polaziti od toga a ne od nekakvih dogmi“, dodao je on.

Sukobi u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala