Poljska saopštila kada će Minsk dobiti pomoć Evropske unije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Poljske Mateuš Moravjecki pre samita EU u Sofiji
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki pre samita EU u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljski premijer Mateuš Moravecki rekao je da će Minsk dobiti paket pomoći Evropske unije samo ako krene putem demokratizacije. Evropska unija nudi Minsku uključivanje u ekonomski sistem, bez napuštanja blagotvornih odnosa Minska i Moskve, piše poljski portal „Gazeta pravna“.

Mateuš Moravecki je saopštio da je na sastanku Evropskog saveta jednoglasno usvojen ekonomski plan, koji je on predložio u ime Višegradske grupe za „demokratsku Belorusiju“, prenosi portal.

Premijer je naveo sledeće elemente „Ekonomskog plana za Belorusiju“: partnerstvo tokom dugoročnih infrastrukturnih investicija u Belorusiji, početak pregovaračkog procesa o bezviznom režimu, paket za stabilizaciju beloruske ekonomije, jačanje energetske bezbednosti, poboljšanje uslova za mala i srednja preduzeća.

„Želimo da predstavimo perspektivu ekonomskog razvoja, ekonomsku transformaciju u pozitivnom smislu, odnosno uz očuvanje svih dobrih stvari za Belorusiju. Očuvanje veza sa Rusijom i istovremeno uključivanje Belorusije u ekonomski sistem EU", objasnio je Moravecki.

On je istakao da će ta „perspektiva“ direktno zavisiti od pozitivnog razvoja situacije u Belorusiji, kako političke tako i javne.

Novčanice od 5, 10 i 20 evra - Sputnik Srbija
Poljska traži od EU milijardu evra za pomoć Belorusiji

„Ovo je plan za demokratsku Belorusiju i napominjemo da je prvobitni uslov da se započne proces demokratizacije", objasnio je Moravecki.

Istovremeno, premijer je istakao da je ovo određeni proces i Poljska je u tom pogledu, s obzirom na njenu istoriju, svakako ekspert.

Na temu budžeta, koji EU namerava da planira za Belorusiju, Moravecki je naglasio: „To nije mnogo novca, ali istovremeno nije beznačajna suma. U pitanju je nekoliko milijardi, koje će pomoći u razvoju infrastrukture i stabilnosti, kao što je energetski sistem, jer već znamo da u velikoj meri zavisi od Rusije".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala