Nemirna noć u Karabahu: Prestonica ponovo pod paljbom, Azerbejdžan sprema ofanzivu

© Sputnik / Karen AvetisyanKuća srušena u raketiranju Stepanakerta u Nagorno-Karabahu
Kuća srušena u raketiranju Stepanakerta u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Prestonica i drugi gradovi nepriznate republike Nagorno-Karabah i noćas su se našli pod paljbom, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan. On je dodao da Azerbejdžan sprema ofanzivu, gomilajući vojsku na iranskoj granici kako Karabah ne bi mogao da otvara vatru na njih.
„Ponovo gađaju Stepanakert i druge gradove Nagorno Karabaha“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da je noću neprijatelj pokušao da se utvrdi u pravcu jugoistoka, iako nije došao do grada Džebraila, ali da su ga artiljerijske jedinice oružanih snaga Jermenije pogodile uzvratnom vatrom.

Kako je rekla, u 6:30 ujutru po lokalnom vremenu, nakon još jednog raketno-artiljerijskog napada, ostaci tri neprijateljske superteške neprijateljske brigade pobegli su sa bojnog polja, ostavivši na njemu još 60 mrtvih, kao i 22 jedinice pogođene i nekoliko desetina jedinica ispravne tehnike.

Ona je istakla da je u sredu „usled ciljane vatre jermenskih jedinica u pravcu jugoistoka pogođena velika baza za skladištenje goriva i municije azerbejdžanskih oružanih snaga“, kao i da su stvorene mogućnosti za razvoj uspeha u različitim pravcima fronta.

Kako je napisao na Fejsbuku Ovanisjan, jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, „nemajući dovoljno mogućnosti da vode efikasne operacije, počeli su da pribegavaju očiglednim provokacijama. Između ostalog, u južnom pravcu linije razdvajanja azerbejdžanska vojska se grupiše u velikim grupama, neposredno duž karabaško-iranske granice (po reci Araks) i faktički, štiteći se granicom, pokušava da krenu u ofanzivu“.

Po njegovim rečima, uz pomoć ove taktike azerbejdžanska strana pokušava da izazove vojsku Karabaha da otvori vatru i, faktički, izvede napad na Iran.

„Nije isključeno da tokom ratnih dejstava azerbejdžanske jedinice, nemajući drugu opciju, povlače se i beže na teritoriju Irana“, rekao je on i dodao da iranska strana treba da spreči ovakvo ponašanje Azerbejdžana. 

Št kažu u Bakuu?

Kako javljaju iz Bakua, žestoke borbe vode se duž čitave linije razdvajanja.

„U noći 7. oktobra borbe su nastavljene duž cele linije fronta. Naše trupe su u raznim pravcima fronta sprovodile borbena dejstva kako bi učvrstile uspeh postignut proteklih dana. Zabeleženi su međusobni artiljerijski napadi. Usled artiljerijskih napada nanetih juče neprijatelju, u odbrambenom području 5. puka onesposobljena je komandna osmatračnica. Mnogo je poginulih i ranjenih“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Precizirano je da su artiljerijskim udarom onesposobljeni 1 tenk i 3 neprijateljska topa.

Ministarstvo dodaje da, prema primljenim informacijama, zbog nedostatka hrane ličnih sastav neprijateljskih jedinica napušta borbene položaje.

Inače, u antičko doba region Nagorno-Karabaha bio je poznat pod imenom Arcah i predstavljao je provinciju Kraljevine Jermenije.

Podsetimo, Stepanakert je već nekoliko dana podvrgnut neprestanoj pucnjavi iz teške artiljerije i raketnih sistema.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala