Nastavljaju se protesti u Kirgiziji: Traži se impičment

© AP Photo / Vladimir VoroninProtest u Biškeku
Protest u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dopisnik Sputnjika javlja da demonstranti na centralnom trgu glavnog grada Kirgizije zahtevaju impičment predsednika zemlje Soronbaja Ženbekova.

Jutros se na mitingu centru Biškeka okupilo oko 200 ljudi, koji se protive se imenovanju novog premijera Sadira Žaparova. Protest se održava u blizini zgrade vlade republike. Prema rečima učesnika, oni su nezadovoljni imenovanjem Žaparova za novog premijera i zahtevaju da se ustupi mesto mladim političarima.

Jedan od organizatora rekao je da će demonstranti delovati mirno i strogo u okviru zakona.

„Već smo se umorili od jednih te istih ljudi u politici. Oni se samo zamenjuju u krugu. Kada će se to završiti? Treba prepustiti upravljanje državom novim ljudima!“, rekao je aktivista.

Policijski kordon pod komandom komandanta Biškeka Kursana Asanova nalazi se na 50 metara od mitinga. Policija se ne meša u akciju.

Dopisnik Sputnjika je nešto kasnije preneo da se na trgu „Ala-To“ okupilo oko 400 ljudi, od kojih je deo ranije protestovao kod zgrade vlade na „Starom trgu“. Demonstranti govore da je predsednik „izdao svoj narod“, zahtevaju njegov opoziv i odlazak starih političara.

Pres-služba Ministarstva zdravlja Kirgizije istakla je da se broj povređenih u protestima povećao na 911.

Istovremeno, nekoliko stranaka u Kirziji ujedinilo se i saopštilo o formiranju Koordinacionog saveta.

Protesti u Kirgiziji

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus. Na čelu jedne od stranaka (Socijal-demokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika. Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

Protesti u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Kirgizija: Povređeno 190 policajaca, protesti ne posustaju /video/

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Istovremeno, predsednik parlamenta Kirgizije Dastanbek Džumabekov podneo je ostavku u utorak, a isto je učinio i premijer Kubatbek Boronov. Na ove ove funkcije su već postavljni novi ljudi. Pored toga, ostavke su već ranije najavili gubernatori četiri oblasti, gradonačelnik Biškeka Aziz Surakmatov i niz drugih zavničnika.

Novi predsednik parlamenta je Miktibek Abdildajev, a novi premijer je Sadir Žaparov, opozicionar koji je tokom protesta oslobođen iz zatvora. On je bio u zatvoru zbog toga što je tokom demonstracija 2013. godine uzeo taoce, ali je Vrhovnu sud danas odbacio tu presudu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala