Koridor 5G između Kosova i Albanije

CC0 / piksabej / 5G
5G - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovo i Albanija postigli su sporazum o stvaranju zajedničkog digitalnog koridora 5G mreže, a memorandum koji je potpisan između njih u skladu je sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji potpisanim u Beloj kući , tvrde zvaničnici iz Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine u Vladi samoproglašenog Kosova.

Tim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Kosovo se obavezalo da će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca.

U memorandumu potpisanom u Tirani na zajedničkom sastanku, Kosovo i Albanija su se dogovorile da sarađuju u izradi nacrta politika i programa za razvoj 5G mreže, u postavljanju standarda za sigurne mreže zasnovane na najboljoj praksi Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija.

Takođe, dve strane su se obavezale da će razviti digitalni koridor Priština-Tirana zasnovan na 5G tehnologiji, prenosi portal Info.ks.net.

Memorandumom između Kosova i Albanije za formiranje 5G digitalnog koridora je predviđeno da na početku ovom mrežom bude pokriven autoput Ibrahima Rugove. 

5G mreža predstavlja poslednju generaciju povezanosti pametnih telefona sa internetom, koja omogućavaju brz prenos podataka i veću brzinu prilikom njihovog preuzimanja.

Ova tehnologija je počela da se primenjuje 2019. godine na globalnom nivou. Omogućava do 100 puta brži prenos podataka putem interneta od trenutne 4G tehnologije. Međutim, za 5G mrežu je neophodan i veći broj antena.

Od aprila 2019. godine, 224 operatora u 88 zemalja počelo je sa primenom 5G tehnologije.

Na Kosovu i u Albaniji, 5G mreža još nije dostupna korisnicima pametnih telefona, niti su završene procedure za izdavanje licenci za upotrebu potrebnih radio frekvencija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala