Francuska i Nemačka će predložiti EU uvođenje sankcija Rusiji zbog Navaljnog

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni
Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska i Nemačka će predložiti evropskim zemljama da uvedu sankcije protiv Rusije zbog incidenta sa ruskim blogerom Aleksejom Navaljnim, navodi se u saopštenju ministara inostranih poslova dve zemlje.
„Ti predlozi će biti usmereni na lica koja smatramo odgovornim za taj prestup i kršenje međunarodnih pravila, imajući u vidu njihove zvanične funkcije, kao i protiv lica, koja su uključena u program 'Novičok'“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su Francuska i Nemačka više puta pozivale Rusiju da rasvetli okolnosti trovanja Navaljnog i da otkrije krivce.

„Rusija do sada nije pružila ubedljiva objašnjenja. Smatramo da u ovom kontekstu ne postoje nikakva druga verodostojna objašnjenja, osim odgovornosti i umešanosti Rusije“, saopštili su ministri spoljnih poslova Nemačka i Francuske.

Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala