Đukanović predsedniku Bundestaga obećao proevropski kurs Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će verujemo odgovoriti na najbolji način, rekao je crnogorski predsednik Milo Đukanović predsedniku Bundestaga Volfgangu Šojbleu.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đukanović je započeo posetu glavnom gradu Nemačke, Berlinu, susretom sa predsednikom nemačkog parlamenta Volfgangom Šojbleom.

U saopštenju se navodi da je Đukanović, uz čestitke povodom 30-togodišnjice ujedinjenja Nemačke, izrazio zahvalnost za prijem, što je, kako se dodaje, drugi susret dvojice zvaničnika u poslednjih 18 meseci, i velika privilegija za Crnu Goru.

Iz Đukanovićevog kabineta su rekli i da je Đukanović potvrdio da usvajanje evropskih vrednosti i integracija u Evropsku uniju ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj.

"Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima", rekao je Đukanović.

U saopštenju se navodi i da je Đukanović upoznao Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Đukanović je ocenio da izbori i sve ono što je usledilo nakon priznanja rezultata od strane svih aktera, što je prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti, prenose Vijesti.

"Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će verujemo odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije predsednika nova većina imaće apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrednosti, a tome će doprinositi i državotvorno delovanje nove proevropske opozicije", kazao je Đukanović.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno i da je Šojble čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije.

"Promena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uvek je izazov", kazao je Šojble uz podsećanja na ranija nemačka iskustva.

"U tom procesu predsednik ima posebnu odgovornost, zbog čega vam želim uspeh i posebno čestitam. Bundestag će nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore", kazao je Šojble.

On je naglasio da je svaka promena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade.

"To je nešto što se mora naučiti, i što je u najboljem interesu države", kazao je Šojble.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala