Čudo kod Zrenjanina — opasnost katastrofalnih razmera

© Foto : Twitter/Ivan Živkov/PrintscreenVoda koja gori izlazi iz česmi u Stajićevu kod Zrenjanina
Voda koja gori izlazi iz česmi u Stajićevu kod Zrenjanina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojava metana u vodi u selima nadomak Zrenjanina fenomen je sa kakvim se nisam susreo do sada i iako je interesantan, može biti veoma opasan i može da nanese ogromnu štetu, kaže za Sputnjik profesor organske biohemije i hemije životne sredine na Hemijskom fakultetu u Beogradu Branimir Jovančićević.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio snimak meštanina sela Stajićevo, koje je od Zrenjanina udaljeno svega nekoliko kilometara, na kom je snimatelj pokušao upaljačem da zapali vodu koja curi iz slavine, što mu je i uspelo. Naime, voda koja teče u ovom selu u sebi sadrži i metan koji kao zapaljivi gas može da nanese štetu uprkos tome što se voda u ovom kraju ne koristi za piće.

Metan u vodi - čudo ili naučna fantastika

Sagovornik Sputnjika ističe da je neverovatno što se metan našao zajedno sa vodom kojom se snabdevaju žitelji ovog mesta, te da to nikako ne bi smelo da se dešava.

„Ja se prosto nisam susretao sa takvim fenomenima da se metan nađe u smeši sa pijaćom vodom, to je prosto naučna fantastika, verujte mi“, uverava nas on.

Kako objašnjava, metan može da bude nativni i antropogeni, ali kako zaključuje, u konkretnom slučaju u pitanju je nativni, koji nastaje kao posledica mikrobiološke degradacije organske supstance.

„Pod dejstvom mikroorganizama organska supstanca koja se nalazi u površinskim delovima litosfere, odnosno u zemljištu se transformiše od polimera, tipa lipida, ugljenih hidrata, proteina, lignina, do manjih molekula koji se nazivaju geomonomeri. Daljom transformacijom pomoću mikroorganizama oni se transformišu do još manjih molekula, kao što je vodonik- sulfid, amonijak, ugljen-dioksid, kao što je uostalom i voda, a naravno i do metana. U takvim sredinama se mogu naći svi ovi gasovi, a dominantan je metan, i taj metan se naziva biogeni metan, odnosno metan koji je nastao u toj prvoj fazi transformacije organske supstance geosfere koja se naziva biogeneza“, objašnjava Jovančićević.

On dodaje da je potpuno nedopustivo da se metan nađe zajedno sa pijaćom vodom, i da je to znak da tu ima i drugih gasova, malih molekula koji mogu da budu vrlo štetni po zdravlje pored samog metana.

Posledice katastrofalnih razmera

Metan, pored ostalih ugljovodonika- etana, propana i butana, predstavlja gas koji može da izazove eksploziju koja ukoliko se ne vodi računa može da bude i katastrofalnih razmera.

„Svaka varnica, svaka visoka temperatura može da izazove eksploziju, to je strašno opasno. Ovo je neverovatan fenomen, ja bih voleo to da istražim i sa fundamentalnog aspekta, ne samo sa ovog prizemnog, svakodnevno praktičnog aspekta. To je stvarno jedan vrlo interesantan fenomen, ali ujedno i veoma opasan, i koji može da nanese ogromnu štetu, pre svega kroz stvaranje eksplozije odnosno požara“, ističe profesor.

Rukovodilac službe informisanja zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin, tvrdi da je razlog pojave metana koji teče zajedno sa vodom u ovom mestu sastav zemljišta južno od Zrenjanina koje u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan.

„Od kada postoji sistem vodosnabdevanja, u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika i sa tim su upoznati svi meštani koji žive u tim mestima. Uklanjanje metana iz vode rešava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, i na taj način je rešen problem prisustva metana u svim naseljenim mestima, osim u Stajićevu i Belom blatu“, kaže Gajin za Sputnjik.
CC BY-SA 2.0 / Nick S / Naseljena mesta u okolini Zrenjanina nisu priključena na gradsku vodovodnu mrežu, ali će JKP „Vodovod i kanalizacija“ rešiti problem pojave metana prilikom snabdevanja vodom Stajićeva i Belog blata.
Čudo kod Zrenjanina — opasnost katastrofalnih razmera - Sputnik Srbija
Naseljena mesta u okolini Zrenjanina nisu priključena na gradsku vodovodnu mrežu, ali će JKP „Vodovod i kanalizacija“ rešiti problem pojave metana prilikom snabdevanja vodom Stajićeva i Belog blata.

Rešenje problema - značajna materijalna sredstva

Gajin ističe da svako naseljeno mesto na teritoriji grada Zrenjanina ima svoj sistem snabdevanja i da oni nisu priključeni na gradsku vodovodnu mrežu, odnosno da svako selo ima svoje izvorište odakle se snabdeva vodom. Zadatak preduzeća koje predstavlja naš sagovornik je održavanje samih izvora. Kako tvrdi, trenutno se razmatra rešenje problema koji postoji u dva pomenuta sela.

„Način na koji smo rešili problem u drugim naseljenim mestima primenićemo i u pomenuta dva naseljena mesta u saradnji sa našim osnivačem. Biće izabran jedan od metoda na koji će rešiti ovaj problem. Ono što je činjenica je da je potrebno obezbediti značajna materijalna sredstva. Mi se nadamo da će ona biti što pre obezbeđena i da ćemo uspešno rešiti problem“, kaže Gajin.

Upitan da objasni na koji način treba da se ponašaju meštani Stajićeva i Belog blata kada je u pitanju pažljivo postupanje sa metanom koji dolazi iz vodovodnih cevi, sagovornik Sputnjika tvrdi da su oni već upoznati sa problemom i da se problematične situacije nisu dešavale.

„Ono što je bitno kada se metan pojavi u vodi, pošto je on lakši od vazduha, ukoliko postoji bilo kakav sistem ventilacije on vrlo brzo ispari, izdvaja se i ispari. Tako da ukoliko primete prisustvo metana potrebno je provetriti prostoriju u kojoj se pušta voda, a u kupatilima gde se voda više koristi, tamo je poželjno držati otvoren prozor, i nikakvih problema neće biti“, zaključuje Gajin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala