Bela kuća: Nagorno-Karabah ─ primer gde su Rusija i SAD na istoj strani

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaStambene zgrade uništene u granatiranju Stepanakerta u Nagorno-Karabahu
Stambene zgrade uništene u granatiranju Stepanakerta u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pregovori o situaciji u Nagorno-Karabahu u okviru Minske grupe OEBS-a primer su saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i to je jedna od tema gde se one nalaze na istoj strani, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan.
„Između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije postoje temeljne razlike. Ali čak i u tom slučaju postoje oblasti u kojima možemo raditi zajedno sa Rusijom. Na primer, sukob koji se sada razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana. To je sfera u kojoj smo na istoj strani, kopredsedavajući Minskom grupom OEBS-a, pokušavajući da vratimo mir u region“, rekao je O'Brajan, obraćajući se studentima u Las Vegasu.

On je dodao da Rusija i SAD imaju široke mogućnosti za saradnju u borbi protiv terorizma.

O'Brajan je takođe istakao da je Vašington zainteresovan i za saradnju sa Moskvom kada je reč o kontroli naoružanja.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala