Autorke izložbe mozaika: Mi pripadamo Vizantiji, ona je vidljiva na svakom koraku

© Sputnik / V. LapčevićDošaptavanje
Došaptavanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadamo vizantijskoj kulturi, na njoj se temelji i naša umetnost, to je okruženje u kojem smo odrasli. Tu kulturu vidimo na svakom koraku, pre svega u tehnici mozaika, kaže za Sputnjik Snežana Vujnov.

Kao jedna od članica umetničke grupe „Iskorak“, Snežana je i jedna od autorki izložbe mozaika „Došaptavanje“ koja je nedavno otvorena u galeriji Div Art.

„U Srbiji ima mnogo izuzetnih mozaičara koji baštine našu istoriju“, objašnjava Snežana. „Vizantijsku kulturu, na kojoj se naša umetnost temelji, vidimo na svakom koraku, a pre svega vidimo je u tehnici mozaika.“

© Sputnik / V. LapčevićSnežana Vujnov, članica grupe Iskorak
Autorke izložbe mozaika: Mi pripadamo Vizantiji, ona je vidljiva na svakom koraku - Sputnik Srbija
Snežana Vujnov, članica grupe Iskorak

„Došaptavanje“, mozaik ideja koje čine celinu

Izložba mozaika „Došaptavanje“, druga je samostalna izložba grupe „Iskorak“ na kojoj su predstavljeni radovi sedam umetnica okupljenih u grupi oko ideje zajedničkog iskoraka u stvaranju, načinu razmišljanja i odnosu prema radu. Ova izložba otuda predstavlja i njihov svojevrsni umetnički manifest. Nazivom „Došaptavanje“, sugerisana je i njihova međusobna bliskost i upućenost tokom procesa stvaranja.

„Svaka autorka ima svoj tonalitet i ti tonaliteti međusobno su usaglašeni. Njihovi radovi stvaraju sazvučje i delovi su jedne celine“, kaže za Sputnjik Snežana Vujnov, članica umetničke grupe „Iskorak“.

„Iako svaka od umetnica ima svoj senzibilitet, sve nas povezuje odnos prema kamenu kao dominantnom materijalu. Zašto kamen? Zato što ima energiju i narav koju treba prepoznati, ali pre svega zato što je materijal koji ima dušu“, otkriva Snežana Vujanov.

Mozaik doživljava novu mladost

Kao tehnika koja je dominantna u likovnom stvaralaštvu antike, a potom u ranohrišćanskoj i vizantijskoj umetnosti, mozaik se dugo vezivao za sakralne prostore. Međutim, poslednjih godina ovaj likovni izraz doživljava novu mladost.

Većina radova predstavljenih na izložbi izvedeni su u klasičnoj tehnici mozaika. Samo nekoliko njih predstavljaju minijaturne instalacije/skulpture inspirisane mozaikom. Motive bira svaki autor u skladu sa senzibilitetom. Otuda se na izložbi „Došaptavanje“ mogu videti razmišljanja na različite teme, od realnih do onih najastraktnijih.

© Sputnik / V. Lapčević „Cicina kapija“ Milene Bajić Đorić
Autorke izložbe mozaika: Mi pripadamo Vizantiji, ona je vidljiva na svakom koraku - Sputnik Srbija
„Cicina kapija“ Milene Bajić Đorić

Kamen vodi glavnu reč

„Mislim da tu glavnu reč vodi kamen“ izričita je Snežana Vujnov koja dodaje da iako su sve teme zastupljene, apstrakcija je dominantna.

„Apstrakne teme su veoma zahvalne za prikazivanje prave prirode kamena, pustite da sve ide svojim tokom i tako dobijate različite oblilke. Kod tema koje su određene i uslovljene predmetima, kamen morate da uterate u neku formu, da ga svedete na određeni oblik i veličinu. Apstraktne teme nemaju takve uslovljenosti i zbog toga na najlepši način mogu da istaknu kamen“, zaključuje Vujanova.
© Sputnik / V. LapčevićRad Nataše Jasen Tomić
Autorke izložbe mozaika: Mi pripadamo Vizantiji, ona je vidljiva na svakom koraku - Sputnik Srbija
Rad Nataše Jasen Tomić

Grupu Iskorak čine Nataša Jasen Tomić, Milena Bajić Đorić, Mirjana Petričević, Nada Aleksić, Vesna Ristić, Katarina Rogulić i Snežana Vujnov. Autorke su u dosadašnjem radu pojedinačno učestvovale na više grupnih i samostalnih izložbi. „Došaptavanje“ je njihova druga zajednička izložba i biće otvorena u galeriji Div Art do 10. oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala