UN poziva strane u Kirgiziji da se uzdrže od nasilja

© Sputnik / Tabildi Kadyrbekov / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Biškeku
Protesti u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poziva strane u Kirgiziji da pokažu maksimalnu uzdržanost i da ne pribegavaju nasilju, saopštio je njegov portparol Stefan Dižarik.
„Generalni sekretar UN žali zbog pogibije jedne osobe i poziva sve učesnike u događaju da pokažu maksimalnu uzdržanost i da ne pribegavaju nasilju“, rekao je Dižarik.

Prema njegovim rečima, Gutereš poziva sve strane u Kirgiziji da stupe u dijalog i da se dogovore o daljim koracima u ustavnim okvirima.

„Ujedinjene nacije su spremne da podrže sve napore usmerene na pronalaženje mirnog rešenja za trenutnu situaciju“, istakao je Dižarik, dodajući da se takva pomoć može pružiti preko Regionalnog centra za preventivnu diplomatiju za Centralnu Aziju.

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus. Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika.

Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni, a  Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala