Tihanovska se sastala sa Merkelovom

© REUTERS / Jesco DenzelNemačka kancelarka Angela Merkel i lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska na sastanku u Berlinu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska na sastanku u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da protesti u Belorusiji ne predstavljaju borbu protiv Rusije ili podršku Evropi.

Kako navodi pres-služba Tihanovske, njen sastanak sa Merkelovom u Berlinu je trajao 45 minuta.

„Svetlana Tihanovska je ispričala da se mirni mitinzi u Belorusiji nastavljaju i zbog toga režim nastavlja da povećava broj političkih zatvorenika... Tihanovska je naglasila da protesti u Belorusiji nisu borba protiv Rusije ili u korist Evrope: oni su posledica unutrašnje beloruske krize. A glavni cilj naroda sada su novi izbori“, dodaje se u saopštenju.

Tihanovska je na sastanku istakla da je važno da se izbori u Belorusiji održe u najskorije vreme. Ona je dodala da beloruski narod, takođe, očekuje investicionu podršku, pomoć nezavisnim medijima i civilnim društvima – za prevazilaženje posledica krize.

Između ostalog, pres-služba je saopštila da je Tihanovska poklonila Merkelovoj belo-crveno-beli kišobran i knjigu „Zemlja Belorusija“ u nemačkom prevodu.

U Belorusiji 9. avgusta održani predsednički izbori, nakon kojih su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. 

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala