Taj film neće gledati: Milovi bi da otmu svetinje iako su poraženi

© Sputnik / Daniil Afrin / Uđi u bazu fotografijaMirni protest u odbranu prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori
Mirni protest u odbranu prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odlazeći režim u Crnoj Gori se izgleda zanosi mišlju da će uprkos rezultatima izbora moći da otpočne proces otimačine imovine Srpske pravoslavne crkve. Na to ukazuje izjava direktora Uprave za nekretnine Crne Gore Dragana Kovačevića, koji je ničim neizazvan poručio da vjerske zajednice treba da dokažu da su objekti u njihovom vlasništvu.

Kovačević, koji očigledno i dalje živi u filmu u kom na vlasti u Crnoj Gori ostaje DPS, dodaje da je Uprava na čijem je čelu u skladu sa Zakonom o slobodi vjerospovjesti imala rok od godinu da prikupi podatke o svim podacima za sve vjerske zajednice.

„Što se tiče vjerskih objekata mi pozivamo sva pravna i fizička lica i predstavnike svih vjerskih zajednica da pristupe komisijama i da dokažu da je taj vjerski objekat njihov“, naveo je Kovačević koji iz nekog razloga i dalje smatra da će zakon o slobodi vjeroispovjesti biti sproveden.

Ako se izuzme činjenica da izjavu aktuelnog direktora Uprave za nekretnine niko u Crnoj Gori ne smatra ozbiljnom, iza nje ipak ostaje opomena kakav je potencijalno grozomoran scenario čekao Crnu Goru u slučaju još jedne sumnjive izborne pobjede DPS-a.

Kako je dogovarana strategija otimanja svetinja

Naznake toga prije neki dan saopštio je i advokat Dalibor Kavarić, koji je sa javnošću podijelio saznanja da su se neposredno pred početak litija SPC u Crnoj Gori u zgradi Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) jedne večeri okupili šefovi svih operativnih timova ANB-a, te da je tom sastanku prisustvovao i sam predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako navodi Kavarić, koji je uzgred i opunomoćeni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, na pomenutom sastanku je pao dogovor da se okupe svi najiskusniji agenti ANB-a, uključujući i one u penziji, te da se razradi kompletna strategija za borbu protiv SPC, koja je podrazumijevala: konstantno praćenje crkvenih velikodostojnika i njima bliskih lica, otvaranje personalnih dosijea (pored postojećih) za ista lica, primjenu sve postojeće materijane tehnike ANB-a i MUP-a (uključujući namjenska vozila, specijalne sisteme komunikacije, specijalne termovizijske kamere, dronove, naoružanje i opremu...), te koordinaciju sa pripadnicima kriminalnih grupa.

Takođe, prema navodima ovog advokata, dogovoreno je i podsticanje ekstremnih grupa i pojedinaca koji bi fizički napadali i protjerivali sveštenstvo SPC, zatim uključivanje agenata koji bi se infiltrirali u sveštenstvo i monaške redove sa ciljem kompromitovanja, posebno monaškog i sestrinskog bratstva SPC u Crnoj Gori, kao i formiranje posebnih timova za subverzivne aktivnosti protiv Crkve.

Cilj čitave ove opsežne akcije, kako navodi Kavarić pozivajući se na iskaze lica koja su operativno bila uključena u realizaciju ovog kriminalnog plana, bio je potpuni slom, uništenje i brisanje SPC na teritoriji Crne Gore, oduzimanje njene imovine i hramova, uz brutalan progon sveštenstva SPC, pogotovo onih koji dolaze iz Srbije i Bosne...

Ako je zaista istina i pola od ovoga što je navedeno, a za mnoge stvari je proteklih mjeseci i golim okom bilo vidljivo da su tačne, onda se nije zgoreg još jednom podsjetiti koliko je grandiozna pobjeda opozicije izvojevana u nemogućim uslovima 30. avgusta i činjenica da Crna Gora u narednih mjesec dana očekuje sastavljanje prve demokratski izabrane vladu u istoriji zemlje.

Crna Gora je u poslednjem trenutku izbjegla najmračniji scenario upravo u skladu sa onom, sada već popularnom maksimom da je - „najmračnije pred svitanje“. Zato i prijetnje i najave persona poput još aktuelnog direktora Uprave za nekretnine Crne Gore, kako Crkva navodno i dalje mora da dokaže vlasništvo nad vjerskim objektima danas svakom djeluju otužno i nedostojno komentara.

Sa druge strane, sve su prilike da će nekog dokazivanja porijekla imovine u Crnoj Gori u periodu pred nama ipak biti. Naime, sve tri pobjedničke koalicije kao jednu od prvih stvari pored povlačenja zakona o slobodi vjeroispovjesti i lustracije, najavljuju donošenje zakona o porijeklu imovine svih državnih i javnih funkcionera.

Nema sumnje da će mnogi koji su se osilili da otimaju od Crkve na koncu sada morati da strepe i da prvo dokažu kako su uistinu stekli svu tu pozamašnu imovinu sa skromnim platama javnih funkcionera u protekle tri decenije.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala