Svi smo mi voajeri koji i dalje vire u tuđi život

© Foto : KCBBez naziva (Oktobarsko blaženstvo)
Bez naziva (Oktobarsko blaženstvo) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje sakrivene intime je večito pitanje umetnosti, a naročito fotografije koja ima funkciju voajerizma. Mi uživamo u virenju u tuđ život, kaže umetnički direktor Galerije Artget o novoj postavci „Kućni bioskop“.

Izložba fotografija „Kućni bioskopHrvoja Slovenca, koju sam autor definiše kao posvetu sado-mazo subkulturi, prva je u nizu oktobarskih postavki Kulturnog centra Beograda.

Zavirivanje u intimu drugih

„Kućni bioskop“, prva od tri oktobarske izložbe KCB, biće otvorena u četvrtak, 8. oktobra, u Galeriji Artget. Reč je o neobičnoj postavci radova hrvatskog umetnika koju čine fotografije posvećene poštovaocima fetiša. Na njima umetnik Slovenc na neobičan način zaviruje u erotsku intimu ljudi.

„Iako je tematika škakljiva, eksplicitnih scena nema i u tome je zapravo vrednost ovih fotografija“, kaže za Sputnjik Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije Artget.

„Tema je sakrivena, gledalac je doveden u situaciju da sam, svojom radoznalošću, konstruiše priče koje su najavljene naslovom“ objašnjava Kostić i dodaje da bi kao jedna od prvih asocijacija na ove radove mogao da posluži neki od filmova Dejvida Linča.

Pomeren pogled

Kao beležnik trenutka, Slovenc je zakoračio u intimu drugih i dobio dozvolu da interveniše u njihovom prostoru.

„Pitanje sakrivene intime je večito pitanje umetnosti, a naročito fotografije koja ima funkciju voajerizma. Mi uživamo u virenju u tuđ život“, smatra Kostić.

„Budući da u prostoru nema aktera, nameće se utisak da je zapravo posmatrač zatečen, „uhvaćen“ u prikazanim enterijerima. Kao da se smer pogleda promenio“, kaže Kostić.

© Foto : KCBFotografija Hrvoja Slovenca „Bez naziva (To je devojka)“, diptih 1
Svi smo mi voajeri koji i dalje vire u tuđi život  - Sputnik Srbija
Fotografija Hrvoja Slovenca „Bez naziva (To je devojka)“, diptih 1

Paradoks današnjice

Istog dana, od 19.30 do 20.15, na platou ispred Kulturnog centra Beograda, održaće se plesno-narativni performans „Zajedno razdvojeni“ autorke Nede Kovinić.

U cilju da suoči i učesnike i publiku sa (ne)mogućnošću komunikacije u vremenu pandemijske kulture, ovaj performans nas pita: „Da li vam je bolje ili gore u vremenu korone?

Prema rečima Nede Kovinić, performans u kom učestvuje veliki broj plesača i glumaca istražuje kako je moguće baviti se izvođačkim umetnostima koje podrazumevaju prisustvo i bliskost ljudi, u vremenu izolacije.

Naša sagovornica veruje da je upravo ovo vreme trenutak da umetnost zakorači na ulicu i razgovara sa ljudima.

„Tokom pripreme prilazili su nam mladi ljudi kojima nije bilo najjasnije o kakvom je to projektu reč. Mnogo toga su nas pitali, reagovali na izvođenje. Bilo je zanimljivo čuti sve to, videti kako mladi danas žive, šta ih zanima.“

© Foto : KCB„Zajedno razdvojeni“, performans Nede Kovinić biće izveden na otvaranju oktobarskih izložbi, u četvrtak, 08. oktobra u 19:30
Svi smo mi voajeri koji i dalje vire u tuđi život  - Sputnik Srbija
„Zajedno razdvojeni“, performans Nede Kovinić biće izveden na otvaranju oktobarskih izložbi, u četvrtak, 08. oktobra u 19:30

U okviru oktobarskih izložbi, osim „Kućnog bioskopa“ u Galeriji Artget, u Likovnoj galeriji biće postavljena „Poslednja izložba savremene umetnosti“, umetnika Uroša Đurića, dok će se u Galeriji Podroom naći radovi Siniše Radulovića, objedinjeni na izložbi pod nazivom „Zenit“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala