Ruska obaveštajna služba: Hiljade sirijskih militanata uvučeno u konflikt u Karabahu

© Sputnik / Ilja Pitalev / Uđi u bazu fotografijaSergej Nariškin
Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiljade ekstremista koji se bore na Bliskom istoku, uključujući teroriste Nusra fronta, prebacuju se u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.
„Prema informacijama dostupnim Spoljnoobaveštajnoj službi, aktivno se uvlače u zonu sukoba plaćenici iz međunarodnih terorističkih organizacija koje se bore na Bliskom istoku, između ostalog 'Džabhat al-Nusra', 'Firkat Hamza', 'Sultan Murad', kao i ekstremističke kurdske grupe. Pritom se radi o stotinama, pa čak i hiljadama ekstremista, koji računaju da će zaraditi na novom ratu u Karabahu“, rekao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, oružana konfrontacija koja se rasplamsava u Karabahu poput magneta privlači militante iz različitih međunarodnih terorističkih struktura.

Kako Moskva gleda na rat u Karabahu?

Kako je rekao, za Rusiju je novi rat u Karabahu nedopustiv, Moskva nije ravnodušna prema činjenici da u tom regionu ginu predstavnici prijateljskih naroda.

„Moskva je zabrinuta eskalacijom napetosti oko Nagorno-Karabaha. Za Rusiju, kao kopredsedavajuću Minske grupe OEBS-a, novi rat u regionu je neprihvatljiv. Takođe, uopšte nismo ravnodušni prema tome što tokom borbenih dejstava ginu predstavnici naših prijateljskih naroda – Jermenije i Azerbejdžana“, rekao je Nariškin.

Podsetimo, predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su ranije izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu.

S tim u vezi, šefovi diplomatija Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su ranije telefonom o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i istakli da je nedopustivo uvlačenje militanata iz drugih regiona u sukob.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala