Rusija: Priča o Navaljnom se nastavlja prema planiranom scenariju zavere

© REUTERS / Courtesy of Instagram @NAVALNY/Social MediaRuski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni u berlinskoj klinici "Šarite"
Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni u berlinskoj klinici Šarite - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neverovatna priča oko navodnog trovanja blogera Alekseja Navaljnog dobila je nastavak prema unapred planiranom scenariju zavere, navodi se u saopštenju Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
„Obratili smo pažnju na sasvim predvidljivu ažurnost kojom je nemačka strana 'pristala' na objavljivanje izveštaja o rezultatima analize bioloških uzoraka Navaljnog, dobijenih bukvalno dan ranije, očigledno, specijalno za početak zasedanja izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO). Tako je neverovatna priča, koju su pokrenuli Berlin i njegovi saveznici zajedno sa OZHO, dobila svoj nastavak prema ranije planiranom scenariju zavere“, ističe MIP Rusije.

Ministarstvo, takođe, podseća da su, nakon vojnih laboratorija Nemačke, Francuske i Švedske, sada i dve laboratorije koje je odredio tehnički sekretarijat OZHO i „koje su, sudeći po svemu, takođe povezane sa vojno-političkim strukturama evroatlantske 'zajednice'“ potvrdile prisustvo nekih biomarkera inhibitora holinesteraze u biološkim uzorcima Navaljnog

Kako se navodi, oni su slični po svojim strukturnim karakteristikama dvema hemikalijama koje kontroliše Konvencija o zabrani hemijskog oružja“, ali nisu uključeni u te spiskove.

„Rusija namerava da tokom tekuće sednice izvršnog saveta iznese svoje viđenje situacije o saradnji Nemačke i Tehničkog sekretarijata OZHO, i tom prilikom će izložiti državama-potpisnicama Konvencije za zabranu hemijskog oružja hronologiju zakulisnih manipulacija glavnih aktera te predstave“, ističe se u saopštenju ruske strane.

Takođe se podseća da svi mnogobrojni zahtevi Generalnog tužilaštva Rusije upućeni vlastima Nemačke, Francuske i Švedske u skladu sa Evropskom konvencijom o pružanju pravne pomoći iz 1959. godine, ostaju bez odgovora i navodno se razmatraju.

„Ipak se nadamo da će predstojeći zajednički rad ruskih specijalizovanih stručnjaka i eksperata OZHO omogućiti da se uspostavi mirna, depolitizovana saradnja i da se izbegne dalja eskalacija situacije po tom pitanju“, zaključuje se u saopštenju MIP Rusije.

Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala