Rusija i Amerika postigle napredak u pregovorima o strateškoj stabilnosti

© AP Photo / Ian DudleyLansiranje američke rakete "Minuteman 3" u američkoj vojnoj bazi Vandenberg
Lansiranje američke rakete Minuteman 3 u američkoj vojnoj bazi Vandenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov i specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli postigli su napredak u pregovorima o strateškoj stabilnosti u Helsinkiju, saopštio je „Vol strit džurnal“.
„Ovo je prvi put da su Sjedinjene Američke Države čule konkretne predloge Ruske Federacije. Imamo dogovor o daljim akcijama sa formalnog stanovišta. Istovremeno, sa tačke gledišta suštine, pred nama je još mnogo posla“, preneo je list reči neimenovanog saradnika administracije predsednika SAD.

Saradnik administracije Donalda Trampa takođe je rekao da će, ukoliko se postigne sporazum između Rusije i Amerike, obe strane postići ono što žele.

Američki list je podsetio da sledeće nedelje Rjabkov i Bilingsli planiraju da razgovaraju telefonom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori u Generalnoj skupštini UN  - Sputnik Srbija
Lavrov pred Generalnom skupštinom UN: Sprečiti pokušaje slabljenja sistema kontrole nad naoružanjem

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je 5. oktobra u Helsinkiju održan sastanak u okviru rusko-američkog dijaloga o strateškim pitanjima uz učešće Rjabkova i Bilingslija. Na sastanku su razmenjene procene o stanju stvari i daljim perspektivama na putu bilateralne saradnje u kontroli naoružanja.

Američki predlog Rusiji

Bilingsli je ranije rekao da Vašington predlaže Moskvi da do isteka Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju u februaru 2021. godine na predsedničkom nivou usaglase dokument – memorandum u sferi naoružanja, koji, po mišljenju SAD, treba da sadrži između ostalog, tačku o učešću Kine u izradi novog dugoročnog Sporazuma.

Američka strana je saopštila da je spremna da sklopi takav memorandum „već sutra“ i da neće biti potrebna ratifikacija. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su dale Rusiji „dobar“ predlog za produženje ovog Sporazuma, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa „cena pitanja“ će porasti.

Rjabkov je povodom predloga američke strane rekao da je zaključivanje okvirnog dokumenta pre isteka Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) dobro samo za Vašington, kao i da za Moskvu u tome nema ništa primamljivo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala