Putin: Postoji mogućnost isporuke vakcine protiv kovida Ukrajini

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik političkog saveta ukrajinske stranke Opoziciona platforma – za život Viktor Medvedčuk
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik političkog saveta ukrajinske stranke Opoziciona platforma – za život Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao sa predsednikom političkog saveta ukrajinske stranke Opoziciona platforma – za život, Viktorom Medvedčukom, kojem je izjavio da se Rusija zalaže za obnavljanje rusko-ukrajinskih odnosa, a takođe je dozvolio mogućnost isporuke ruske vakcine protiv kovida 19 u Ukrajinu.

„Sa svoje strane, ponavljam još jednom, činićemo sve što zavisi od nas kako bismo obnovili odnose“, naglasio je Putin.  

Isporuke vakcine protiv kovida

Medvedčuk je tokom sastanka zamolio da se razmotri mogućnost isporuke ruske vakcine protiv virusa korona u Ukrajinu.

Predsednik Rusije odgovorio je da o ovom pitanju treba da se razgovara sa ukrajinskim stručnjacima i da se dobije zahtev iz Kijeva.  

„Mogu odmah da kažem da takva mogućnost postoji. Ova vakcina već je stigla u sve regione Ruske Federacije, u sve subjekte Ruske Federacije. Nažalost, ovo još uvek nije masovna proizvodnja koja nam je potrebna. Potrebno nam je milion doza vakcine. Kao što znate, sada u tom pravcu aktivno radimo sa kolegama, prijateljima u Belorusiji“, rekao je Putin.

„Da, naravno, zašto da ne. Ako smo započeli ovaj posao sa Belorusijom, možemo da radimo i sa Ukrajinom. Sa stručnjacima iz Ukrajine treba se pozabaviti realizacijom tog plana. Potrebno je da zvanične vlasti Ukrajine na odgovarajući način formulišu svoje zahteve i potrebe. Spremni smo za taj posao, bez obzira na neke političke poteškoće. Ipak je ovo čisto humanitarno, zdravstveno pitanje, stvar brige o ljudima koji prema nama nisu ravnodušni“, objasnio je ruski predsednik.

Putin ne naglasio da je ruska strana spremna za ovaj posao, ali je neophodno da se na zvaničnom nivou „postigne dogovor sa relevantnim organima vlasti“.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizvodi zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Lek vektorskog tipa nazvan je „Sputnjik V“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala