PSSE osudio huškačku retoriku Turske u vezi sa Nagorno-Karabahom

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaParlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope osudio je huškačku retoriku Turske u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu i pozvao je Ankaru da prekine sa takvim akcijama, navodi se u saopštenju šefa nadzornog odbora PS SE Mihaela Ostrupa Jensena.
„Još jednom podsećam da su obe zemlje (Jermenija i Azerbejdžan), kada su postale članice Saveta Evrope, preuzele na sebe obavezu da rešavaju svoje sporove mirnim putem. Ta obaveza, koja je nametnuta svim državama-članicama, takođe podrazumeva da sve države-članice moraju da se uzdržavaju od svih akcija koje podstiču zaraćene strane da rešavaju svoje sporove upotrebom sile. S tim u vezi, članovi Odbora osudili su huškačku retoriku Turske, a takođe su izvestili o direktnom učešću u sukobu i pozvali tu zemlju da hitno prekine sa takvim akcijama“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Jensen je takođe ukazao na to da je s tugom primio vesti o „tragičnom stradanju ljudi, kako civila tako i vojnika, izazvanim novim borbenim dejstvima između Jermenije i Azerbejdžana“.

„Ta borbena dejstva brzo prerastaju u rat punih razmera, koji ozbiljno ugrožava stabilnost u regionu“, istakao je Jensen, dodajući da „ne postoji alternativa za mirno rešavanje sukoba“.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala