Početak pregovora Severne Makedonije sa EU do kraja godine?

© AP Photo / Boris GrdanoskiTabla Severne Makedonije
Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varheji izrazio je danas nadu da će Severna Makedonija započeti pristupne pregovore sa Evropskom unijom do kraja godine, prenosi agencija MIA.

U obraćanju evroposlanicima, nakon što su objavljeni izveštaji o reformskom napretku zemalja Zapadnog Balkana, Varheji je istakao da je Severna Makedonija održala stabilan napredak u delu reformi, posebno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Diskusije su u toku u Savetu za predlog pregovaračkog okvira i nadam se da će se međuvladine konferencije održati tokom aktuelnog predsedavanja, ukoliko budu usvojeni“, rekao je Varheji, prenosi Tanjug.

Evropska komisija je zemljama članicama početkom leta podnela predloge pregovaračkih okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Države članice EU treba, u skladu sa agendom nemačkog predsedavanja, u novembru da ih usvoje sa eventualnim izmenama.

Za Severnu Makedoniju glavni problem su zahtevi Bugarske da se dodaju elementi povezani sa bilateralnim sporovima koje imaju Skoplje i Sofija, navodi MIA.

Albanija, s druge strane, ima niz dodatnih uslova povezanih sa vladavinom prava, pravosuđem, borbom protiv korupcije i organizovanim kriminalom.

Varheji je poručio da je Tirana ostvarila napredak u reformama za EU u poslednjih nekoliko meseci, te je dodao da bi razdvajanje Severne Makedonije i Albanije na putu ka EU bilo pogrešno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala