Papa izneo novu viziju za svet

© REUTERS / Stefano RellandiniPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija novog virusa korona je pokazala da su „magične teorije“ tržišnog kapitalizma propale, ocenio je papa Franja, navodeći da je svetu potreban novi tip politike koji promoviše dijalog i solidarnost i odbacuje rat po svaku cenu.

Papa je rekao da je pandemija potvrdila njegovo uverenje da sadašnje političke i ekonomske institucije moraju da se reformišu da bi udovoljile potrebama ljudi.

„Ne ulazeći u to kako su zemlje na različite načine odgovorile na krizu, njihova nesposobnost da rade zajedno postala je očigledna. Svako ko misli da je usavršavanje postojećih sistema ili pravila jedina lekcija koju je trebalo naučiti, negira stvarnost“, dodao je papa.

On je naveo da je korona zbrisala milione radnih mesta i istakao da je neophodno da političari slušaju narodne pokrete, sindikate i marginalizovane grupe.

Pozvao je i na promenu načina razmišljanja, osudivši „kratkovidan, ekstreman, ozlojeđen i agresivan nacionalizam“ koji je sve više zastupljen u današnjoj politici.

Papa je odbacio i doktrinu Katoličke crkve o opravdanosti rata kao legitimnog sredstva odbrane, navodeći da je ona preširoko primenjivana vekovima i da više nije održiva, što je, kako je ukazao AP, najkontroverzniji deo dokumenta.

„Danas je veoma teško pozvati se na nacionalne kriterijume razrađene u ranijim vekovima kada se govori o mogućnosti ‘opravdanog rata’“, naveo je papa.

Papa je te konstatacije izneo u dokumentu „Svi smo braća“ u kojem je izneo viziju za svet posle pandemije. Dokument je zasnovan na njegovim ranijim propovedima o nepravdama globalne ekonomije i uništavanju planete, kao i učenjima Franje Asiškog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala