Opozicija: Bugarska ne podržava Istanbulsku konvenciju ni u kom obliku

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska ne podržava Istanbulsku konvenciju ni u kom obliku, saopštila je liderka opozicione Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta o stanju vladavine zakona i ljudskih prava u Bugarskoj.
„Istanbulska konvencija neće dobiti našu podršku ni u kom obliku – ni direktnu, ni prikrivenu i predstavljenu u obliku rezolucije protiv korupcije. Ocena o korumpiranoj vladi (premijera Bojka) Borisova je ispravna. Međutim, rezolucija sadrži i zabrinjavajuće tekstove u kojima se prekorevaju stranke i političari u parlamentu koji ne podržavaju Istanbulsku konvenciju, kao i preporuke kako da Bugarska nađe način da je ratifikuje“, izjavila je Ninova.

U rezoluciji Evropskog parlamenta nabrajaju se pitanja u kojima Bugarska nije postigla napredak – promena izbornog zakona koji su u Sofiji odlučili da menjaju uoči parlamentarnih izbora, nizak stepen poverenja građana u vladu, ograničenje delatnosti novinara, odsustvo istrage o korupciji u najvišim ešalonima vlasti. U rezoluciji se spominje i Istanbulska konvencija, koju Bugarska odbija da usvoji.

Evropski parlament je izrazio zabrinutost zbog toga što se u javnom prostoru Bugarske ispoljava negativan odnos prema konvenciji.

Glasanje o rezoluciji biće održano u četvrtak, 8. oktobra.

Bugarska socijalistička partija dosledno kritikuje tekst takozvane Istanbulske konvencije, koju su članovi Saveta Evrope usvojili 2011. godine. U leto 2018. godine Ustavni sud Bugarske doneo je odluku da je taj dokument u suprotnosti sa osnovnim zakonom zemlje, jer obavezuje zemlju da zakonski prizna postojanje „pola koji se razlikuje od biološkog (rod)“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala