Nobelova nagrada za fiziku naučnicima zbog otkrića o crnoj rupi

© AP Photo / Fredrik SandbergDodeljena Nobelova nagrada za fiziku
Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel i Andrea Gez dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2020. godinu za otkriće jedne od najegzotičnijih pojava u univerzumu, crne rupe, saopštio je Nobelov komitet za fiziku.

Kraljevska švedska akademija nauka je navela da će britanski matematičar Penrouz dobiti polovinu ovogodišnje nagrade za otkriće da je stvaranje crnih rupa snažno predviđanje opšte teorije relativnosti.

Goran K. Hanson, generalni sekretar Akademije, izjavio je da će astrofizičar iz Nemačke Rajnhard Gencel i Amerikanka Andrea Gez, koja je astronom, dobiti drugu polovinu nagrade za otkrivanje supermasivnog kompaktnog objekta u centru naše galaksije.

​Penrouz je matematičkim putem dokazao da je moguće stvaranje crnih rupa, u velikoj meri zasnovanih na opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna.

Gencel i Gez su otkrili crnu rupu, ali ne običnu crnu rupu, već super masivnu crnu rupu, četiri miliona puta veću od Sunca, preneo je Tanjug.

Sada naučnici znaju da sve galaksije imaju super masivne crne rupe.

Prestižna nagrada podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna (više od 1,1 milion dolara), zahvaljujući zaveštanju koje je pre 124 godine ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala