Nepoznate osobe zauzele nalazište uglja u Kirgiziji

© Sputnik / Tabыldы Kadыrbekov / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kirgiziji
Protesti u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nepoznate osobe zauzele su rudnik uglja Kara Keče, najveće nalazište crnog uglja u Kirgiziji, saopštila je pres-služba državnog preduzeća „Kirgizkomur“.
„Danas oko 12 časova po moskovskom vremenu ogranak Kara Keče državnog preduzeća 'Krigizkomur' koji se nalazi u Žumgalskom okrugu Narinske oblasti, zauzela je grupa nepoznatih osoba od oko sto ljudi“, rekao je predstavnik pres-službe.

Prema njegovim rečima, napadači su od zaposlenih na blagajni oduzeli prihod od prodaje uglja u vrednosti većoj od sedam hiljada dolara, primorali direktora ogranka i glavnog inženjera da podnesu ostavku, a takođe su zahtevali smenu celog rukovodstva.

Pored toga, nepoznate osobe masovno izvoze ugalj iz površinskog kopa bez dokumentacije i plaćanja.

„Gore navedene okolnosti i zaplena uglja za obezbeđivanje stanovništva i velikih industrijskih preduzeća i elektrane u Biškeku negativno će se odraziti na grejnu sezonu 2020-2021. Šef državnog preduzeća Kanatbeg Ašribajev uputio je zahtev Državnom komitetu za nacionalnu bezbednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova i nedavno formiranom Koordinacionom savetu Kirgizije da preduzmu mere“, saopštila je pres-služba.

Podsetimo, u Biškeku, gde su u toku demonstracije zbog rezultata parlamentarnih izbora, došlo je do žestokih sukoba policije i demonstranata. Odmah nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, na ulice su izašli građani, a nakon višečasovnih okršaja sa policijom, demonstranti su upali u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u sukobima je povređeno skoro 700 ljudi, od čega oko 200 pripadnika policije. Jedna osoba je poginula.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala